Адсорбція хлориду додецилпіридинію із розчинів, що містять твіни (Твін-40, Твін-60) - Волювач, О.В.; Стрельцова, О.О. (Украинский химический журнал, 2011)
Проаналізовано в рамках теорії регулярних розчинів міжчастинкову взаємодію хлориду додецилпіридинію (ХДДП) і Твіну (Твін-40, Твін-60) на межі розділу фаз розчин—повітря. Визначено склад і встановлено механізм утворення змішаних адсорбційних шарів. Проведено порівняльну характеристику адсорбційних властивостей ХДДП у присутності Твіну-40 і Твіну-60 у залежності від мольного співвідношення компонентів, довжини вуглеводневого радикалу нейоногенної поверхнево-активної речовини (ПАР). Розраховано значення максимальної адсорбції, поверхневої активності, площі, що займає ПАР, і величини вільної енергії Гіббса адсорбції ПАР на межі розділу фаз бінарний розчин ПАР—повітря. Проанализировано в рамках теории регулярных растворов межчастичное взаимодействие хлорида додецилпиридиния (ХДДП) и Твина (Твин-40, Твин-60) на границе раздела фаз раствор—воздух. Определен состав и установлен механизм образования смешанных адсорбционных слоев. Проведена сравнительная характеристика адсорбционных свойств ХДДП в присутствии Твина-40 и Твина-60 в зависимости от мольного соотношения компонентов, длины углеводородного радикала неионогенного поверхностно-активного вещества (ПАВ). Рассчитаны значения максимальной адсорбции, поверхностной активности, площади, которую занимает ПАВ, и величины свободной энергии Гиббса адсорбции ПАВ на границе раздела фаз бинарный раствор ПАВ—воздух. It is analysed within the framework of the theory of regular solutions interpartial interaction of dodecylpyridinium chloride (DDPCl) and the Tween (Tween-40, Tween-60) at the phase interface solution—air. The structure is determined and the mechanism of formation mixed adsorption layers is established. The comparative characteristic adsorption properties of DDPCl at the presence of the Tween-40 and the Tween-60 are carried out depending on molar ratio of components, the length of hydrocarbon radical nonionic surfactants. Values of the maximal adsorption, of surface activity, the area, falling a surfactant, and values and free energy Gibbs of adsorption of the surfactants at the phase interface binary surfactant solution—air are designed.