Вплив бактеріальних препаратів комплексної дії на розвиток огірків та їх урожайність при вирощуванні у теплиці - Курдиш, І.К.; Белогубова, О.М.; Рой, А.О.; Бега, З.Т.; Чуйко, Н.В.; Булавенко, Л.В.; Царенко, І.Ю. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
Азотфіксувальні бактерії Azotobacter vinelandii ІМВ В-7076 значно стимулюють формування проростків огірків, а також сприяють підвищенню урожайності цієї культури при тепличному вирощуванні у гідропонній культурі. Менш виражена стимулююча дія на врожайність огірків спостерігалась при внесенні під розсаду препарату фосфатмобілізувальних бактерій Bacillus subtilis ІМВ В-7023. Однак при застосуванні суміші цих мікроорганізмів підвищення урожайності огірків сорту Вокал було найбільш значним (майже на 19%). Внесення у кореневу зону огірків сорту Аякс по одній гранулі бактеріального препарату комплексної дії (0,25 г), створеного на основі цих двох видів бактерій, підвищує їх урожайність при вирощуванні в умовах краплинного зрошення на 24,9%. Азотфиксирующие бактерии Azotobacter vіnelandіі ІМВ В-7076 значительно стимулируют формирование проростков огурцов, способствуют увеличению урожайности этих растений при тепличном выращивании их в гидропонной культуре. Менее выраженное стимулирующее действие на урожайность огурцов наблюдалось при внесении под рассаду препарата фосфатмобилизирующих бактерий Bacіllus subtіlіs ІМВ В-7023. Однако при использовании смеси этих микроорганизмов повышение урожайности огурцов сорта Вокал было наиболее значительным (почти на 19%). Внесение в корневую зону огурцов сорта Аякс по одной грануле бактериального препарата комплексного действия (0,25 г), созданного на основе этих двух видов бактерий, повышает их урожайность при выращивании в условиях капельного орошения на 24,9%. Nitrogen-fixing bacteria Azotobacter vinelandii ІМВ В-7076 are considerably stimulating formation of cucumbers sprouts and productivity of these plants in greenhouse under hydroponics cultivation. Less expressed stimulating action on cucumbers productivity it observed at entering under sprouts the preparation of phosphorus mobilizing bacteria Bacіllus subtіlіs ІМВ В-7023. However, productivity of cucumbers of Vocal sort have raised most appreciably (on 19 %) at application of a mix of these microorganisms. Entering into a root zone of cucumbers of Ayaks sort on 1 granule of a bacterial preparation of complex action (0,25 g), created on the basis of these two kinds of bacteria, increases their productivity at cultivation in drop irrigation conditions on 24,9 %.