Методичні аспекти вивчення асоціативності бактерій до рослин пшениці та ячменю - Шерстобоєв, М.К.; Мельничук, Т.М.; Мельник, Л.І. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
Розроблено методичні підходи до виділення та вивчення асоціативних мікроорганізмів на основі визначального селективного фактора, яким є прижиттєві кореневі ексудати конкретного виду рослин, що надходять в елективний субстрат. Запропонований підхід дає можливість оцінювати ступінь асоціативності штамів бактерій з конкретним видом рослин та проводити пасажування штамів на корінні з метою відновлення їх активності. Активізація штамів – біоагентів бактеріальних препаратів в умовах модельних дослідів забезпечила підвищення їх ефективності на 8-21% . Разработаны методические подходы к выделению и изучению ассоциативных микроорганизмов на основе определяющего селективного фактора, каким являются прижизненные корневые экссудаты конкретного вида растений, поступающие в элективный субстрат. Предложенный системный подход дает возможность оценивать степень ассоциативности штаммов микроорганизмов к конкретному виду растений и проводить пассирование штаммов на корнях с целью возобновления их активности. Активизация штаммов – биоагентов бактериальных препаратов в условиях модельных опытов обеспечила повышение их эффективности на 8-21% . It is worked out the methodical approaches to associative microorganisms isolating and studying on the base of determinate selective factor, which is occurring during one`s lifetime root exudates of concrete species of plant and is entering into elected substrate. The recommended system approach gives opportunity to appreciate of degree of associativity between bacterium strains and specific species of plants and to carry out the passage of strains on root of plants for renewal its activity. The carrying out activation of strains-bioagent of bacterial preparates under greenhouse model experiments increased the efficiency this strains by 8-12% .