Вплив мінерального азоту на ефективність симбіозу нуту (Cіcer arіetіnum) з Mesorhіzobіum cіcerі - Дідович, С.В.; Портянко, С.І.; Дідович, О.М.; Толкачов, М.З. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
Досліджено динаміку утворення бульбочок, наростання їх біо-маси та зміни нітрогеназної активності у сортів нуту Розана та Олександрит, а також вплив на ці показники нітрагінізації і мінерального азоту в дозах N30 і N60. Показано, що азотні добрива пригнічують симбіотичну азотфіксацію і за умови формування високоефективного бобово-ризобіального симбіозу не підвищують зернової продуктивності рослин нуту. Исследована динамика образования клубеньков, прироста их биомассы и изменения нирогеназной активности у сортов нута Розанна и Александрит, а также влияние на эти показатели минерального азота в дозах N30 и N60. Показано, что азотные удобрения угнетают симбиотическую азотфиксацию и в условиях высокоэффективного бобово-ризобиального симбиоза не повышают зерновую продуктивность растений нута. The dynamic of chickpea cultivars Rosana and Aleksandrit nodule formation, increasing of its biomass, changing of nitrogenase activity and influence on these indicators of mineral nitrogen in doses N30 and N60 has been studied. It was shown that nitrogen fertilizer depress of chickpea symbiotic nitrogen fixation and do not increas chickpea corn yield by nitrogen fertilizer under effective legume-rhizobium symbiosis conditions.