Медіація як альтернативний спосіб вирішення спорів у сфері інтелектуальної власності - Васюренко, О.В.; Дяченко, В.С.; Дяченко, Н.П.; Задояний, А.Г.; Слободян, В.Р. (Вісник економічної науки України, 2022)
Стаття присвячена дослідженню основних положень запровадження медіації як альтернативного механізму вирішення спорів щодо прав інтелектуальної власності в Україні. Здійснено огляд наукових підходів до визначення поняття «медіація» та ефективності її застосування в сучасних умовах. Визначено категорії медіації та види вирішення спорів за допомогою медіаторів у сфері інтелектуальної власності в Україні. Досліджено сучасний стан правового забезпечення медіації в національному законодавстві. Наголошено, що для активізації процесів впровадження в Україні механізмів медіації у сфері інтелектуальної власності необхідно забезпечити підготовку відповідних спеціалістів, які мають професійні знання у сфері інтелектуальної власності. Наголошується, що проведення тренінгів та короткострокових семінарів сприятиме підвищенню правової освіти та професіоналізму медіаторів. The article is devoted to the study of the basic provisions of the introduction of mediation as an alternative mechanism for resolving disputes over intellectual property rights in Ukraine. A review of scientific approaches to defining the concept of mediation" and the effectiveness of its application in modern conditions was carried out. Categories of mediation and types of dispute resolution with the help of mediators in the field of intellectual property in Ukraine have been identified. The current state of legal support of mediation in the national legislation are studied. It was emphasized that in order to intensify the processes of implementation of mediation mechanisms in the field of intellectual property in Ukraine, it is necessary to provide training for relevant specialists who have professional knowledge in the field of intellectual property. It is emphasized that conducting trainings and short-term seminars will help increase legal education and professionalism of mediators.