Сталий розвиток на рівні промислових районів: проєктний підхід стратегування - Рогоза, М.Є.; Петрова, І.П. (Вісник економічної науки України, 2022)
Стаття присвячена дослідженню методологічних підходів управління проєктами при вирішенні проблем розробки науково-теоретичних підходів обґрунтування застосування проєктного підходу як необхідного та ефективного інструментарію щодо підсилення реалізації процесів формування стратегічних сценаріїв виходу на траєкторію сталого розвитку промислових регіонів України. Методика дослідження. При проведенні досліджень використано підходи загальнонаукових методів досліджень, аналізу, прогнозування і проєктного управління, методику визначення критеріїв та кількісної оцінки процесів та стадій індустріальної, постіндустріальної та неоіндустріальної їх модернізації. Результати. Досліджено проблеми розробки науково-теоретичних підходів формування та обґрунтування застосування проєктного підходу як необхідного та ефективного інструментарію щодо підсилення реалізації процесів формування стратегічних сценаріїв виходу на траєкторію сталого розвитку промислових регіонів України. Концептуально обґрунтовано застосування проєктного підходу як методологічного інструменту реалізації процесів формування стратегічних сценаріїв виходу на траєкторію сталого розвитку промислових регіонів України. Визначено, що управління проєктами і програмами може використовуватись в управлінні тематикою проєктів пов’язаних із сталим розвитком промислових районів. Практична значущість результатів дослідження. Розроблені концептуальні підходи використання проєктного підходу у формуванні стратегічних сценаріїв виходу на траєкторію сталого розвитку промислових регіонів на основі виконання організаційних, наукових та прикладних аспектів проєктного управління можуть бути використані у проєктах (проєктних програмах) переходу до сталого розвиту регіонів із орієнтацією на забезпечення умов, які дозволять регіону мати необхідні ресурси для забезпечення гідних умов життя населення та підвищення конкурентоспроможності економіки. The article deals with the study of methodological approaches to project management in solving problems of developing scientific and theoretical approaches to justify the use of project approach as a necessary and effective tool to strengthen the implementation of strategic scenarios for sustainable development of industrial regions in Ukraine. Research methodology. The research uses the approaches of general scientific methods for research, analysis, forecasting and project management, methods of determining criteria and quantifying the processes and stages of industrial, post-industrial and neo-industrial modernization. Findings. There was researched the development of scientific and theoretical approaches to the formation and justification of the project approach as a necessary and effective tool for strengthening the implementation of strategic scenarios for sustainable development of industrial regions in Ukraine. The application of the project approach as a methodological tool for implementing the processes of strategic scenarios formation for entering the trajectory of sustainable development of industrial regions in Ukraine is conceptually justified. It is determined that project and program management can be used in project management related to sustainable development of industrial areas. Practical significance of the findings. The developed conceptual approaches to using the project approach in the formation of strategic scenarios for sustainable development of industrial regions based on organizational, scientific and applied aspects of project management can be used for projects (project programs) transition to sustainable development of regions focused on providing conditions that will allow the region have the necessary resources to ensure decent living conditions and increase the competitiveness of the economy.