Управління ланцюгами поставок у повоєнний період - Бойченко, М.В. (Вісник економічної науки України, 2022)
Війна та пов’язані з нею внутрішньоукраїнські та зовнішньоекономічні реалії негативно вплинули не тільки на саму логістичну систему країни, але в першу чергу на ланцюги поставок. За 2,5 місяці втрачено 6,3 тис. км головних колій, пошкоджено 23573 км автодоріг та 289 автомобільних і 41 залізничного мостів. Країна змушена оперативно перебудовувати логістичну систему.
В плані економічного відновлення України одним із найголовніших завдань визначено налагоджен¬ня логістики у західному напрямку. А план ЄС повоєнного відновлення України передбачає відбудову всієї інфраструктури, в тому числі логістичної, за найновішими стандартами та європейською політикою.
Для визначення оптимальної стратегії управління ланцюгами поставок в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення було проаналізовано найкращі стратегії 2021 року – другого року пандемійних обмежень. Обґрунтовано, що найбільш оптимальною стратегію управління ланцюгами поставок в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення буде стратегія діджиталізації. Детально розглянуто процес управління ланцюгами поставок, запропоновано напрями реалізації системи управління ланцюгами поставок.
Доведено, що впровадження новітніх принципів управління ланцюгами поставок відповідно до проаналізованих сучасних тенденцій її розвитку дозволить відбудувати логістичну інфраструктуру на такому рівні, що це не тільки дозволить оптимально трансформувати логістичну систему країни, а й стане однієї із складових максимальної інтеграції України з ЄС. The war and related domestic and foreign economic realities had a negative impact not only on logistics system in the country itself, but primarily on supply chains. For 2.5 months period 6.3 thousand km of main tracks were lost, 23573 km of roads and 289 road and 41 railway bridges were damaged. The country is forced to restructure its logistics system quickly.
In terms of economic recovery of Ukraine, one of the main tasks is to establish logistics in the western direction. And the EU's post-war reconstruction plan concerning Ukraine envisages the reconstruction of all infrastructure, including logistics, according to the latest standards and European policy.
To determine the optimal strategy for supply chain management in the conditions of martial law and post-war reconstruction, we analyzed the best strategies of 2021 - the second year of pandemic restrictions. It is substantiated that the most optimal strategy of supply chain management in the conditions of martial law and post-war reconstruction will be the strategy of digitalization. The process of supply chain management is considered in detail and the directions of implementation of the supply chain management system are offered.
It is proved that the introduction of the latest principles of supply chain management in accordance with the analyzed current trends of its development will allow to rebuild the logistics infrastructure at such a level that it will not only optimally transform the country's logistics system, but also become one of the components of Ukraine's integration.