Трансформація професійних компетентностей логістів під впливом пандемічних і військових обмежень та їх розвиток в умовах відновлювальної економіки - Григорак, М.Ю.; Воловик, О.І.; Цапенко, О.А. (Вісник економічної науки України, 2022)
Проаналізовано світові та національні тренди розвитку ринку логістичних послуг, а також вплив пандемічних та військових операцій на стійкість ланцюгів постачання та характер праці логістичного персоналу. Зроблено висновок про появу нових закономірностей, що, з одного боку, пов’язані із ускладненням логістичних завдань в умовах невизначеності та підвищених ризиків товарного руху, а з іншого – активним використанням цифрових та інформаційно-комунікаційних технологій, що забезпечують видимість, прозорість, безпеку як глобальних, так і регіональних ланцюгів постачання. Доведено, що найбільші зміни відбулися в організації праці логістичного персоналу, що передбачає поєднання офісної та дистанційної роботи. Як наслідок, змінюються організаційні структури логістичних компаній шляхом зміщення акцентів від виконання певної функції (ролі) в ієрархії управління, до набору спеціалізованих критичних навичок, які задовольняють конкретні бізнес-потреби і дозволяють швидко адаптуватися до змін в ланцюгах постачання. Визначено сукупність компетентностей фахівців з логістики та сформульовано гіпотези про їх значимість в умовах пандемічних та військових обмежень. Доведення гіпотез засвідчило, що при всіх трьох рівнях значущості (1%, 5%, 10%) спостерігається зростання пропорції частотного розподілу ознаки на вимоги, що висуваються роботодавцями до досвіду роботи, володіння іноземною мовою та спектром надпрофесійних навичок. Одночасно зменшується роль вищої освіти, що пояснюється широким спектром програм неформальної освіти.
В цілому, виявлені новітні тренди розвитку логістики та управління ланцюгами постачання, зміни в логістичних процесах і характері праці логістичного персоналу, сукупність критичних компетентностей фахівців, що здатні вирішувати складні логістичні завдання в умовах невизначеності та підвищеного ризику, матимуть велике значення для логістичного забезпечення процесів модернізації та відновлення національної економіки після завершення війни. Нові цифрові технології, що активно використовуються вітчизняними логістичними компаніями для автоматизації складських і транспортних процесів, їх моніторингу та відстежування в режимі реального часу, будуть активно затребувані в розвитку логістичної інфраструктури, формуванні логістичних кластерів та логістичних парків. Global and national trends in the development of the logistics services market, as well as the impact of pandemic and military operations on the stability of supply chains and the nature of the work of logistics personnel were analyzed. A conclusion was made about the emergence of new regularities, which, on the one hand, are associated with the complication of logistics tasks in conditions of uncertainty and increased risks of goods movement, and on the other hand, with the active use of digital and informational technologies that ensure visibility, transparency, security of global and regional supply chains. It has been proven that the biggest changes have taken place in the organization of the work of logistics personnel, providing for a combination of office and remote working formats. As a result, the organizational structures of logistics companies are changing by shifting the emphasis from the performance of a certain function (role) in the management hierarchy to a set of specialized critical skills that satisfy specific business needs and allow rapid adaptation to changes in supply chains. The set of competencies of logistics professionals has been determined and hypotheses about their significance in the conditions of pandemic and military restrictions have been formulated. The hypotheses testing proved that at all three levels of significance (1%, 5%, 10%) there is an increase in the proportion of the frequency distribution of the characteristic on the requirements provided by employers, in particular for work experience, foreign language skills and a range of extra-professional skills. At the same time, the role of higher education is decreasing, which is explained by the wide range of non-formal education programs.
In general, the discovered latest trends in the development of logistics and supply chain management, regarding changes in logistics processes and the nature of the work of logistics personnel, a set of critical competencies of specialists capable of solving complex logistics tasks in conditions of uncertainty and increased risk, will be of great importance for the logistics support of modernization processes and restoration of the national economy after the end of the war. New digital technologies actively used by domestic logistics companies to automate warehouse and transport processes, their monitoring and tracking in real time, will be actively in demand in the development of logistics infrastructure, the formation of logistics clusters and logistics parks.