Уном людяності як безмежний таємничий потенціал господарюючої особистості та онтологічна засада перемоги у загарбницькій війні - Задорожний, Г.В. (Вісник економічної науки України, 2022)
Розкрито чотири причини актуалізації питання про сутність особистості. Вони досить наглядно свідчать про збочений погляд на сутність цілісного світу, на те, що людина до сих пір не пізнала свою істинну єдину триіпостасну – духовно-біо-соціальну природу й не розгадала змісту свого головного архетипу – свободи-відповідальності. Поверхнево-наукові діалектично-вигадані антилюдяні постулати сприяли умертвлінню живих процесів, коли вони піддавалися напівсвідомому науковому оскопленню, яке антисутнісним чином змінювало свідомість і світосприйняття, не допускали висхідного розуміння того, що саме цілісна особистість є базовим свободо-відповідальним творчим суб’єктом усіх цілісних господарських трансформацій у життєствердному форматі любові та людяності. Війна відбувається й знаменує те, що людина не знає і не дотримується своєї духовної іпостасі. Ідеологія як інструмент формування відповідної поверхневої свідомості завжди є суспільною формою насиллязаперечення істинного духовного світу, істинних духовних цінностей і мотивів цілісної життєдіяльності. Формування наукового бездуховного світського світогляду – гуманізму неминуче породжувала антилюдяність, а війни ставали життєвбивчою розв’язкою світоглядних протилюдяних катаклізмів, які все накопичувалися. Помутніння людської свідомості, коли ідея Бога перетворилася у дискурс безлюдяності, а людина почала себе величати свавільним творцем і відчувати майже вседержителем, бачити себе абсолютним владолюбцем. Коли світська влада стала засліплювати все божественне і людяне, була розв’язана нищівна антилюдяна війна. Вона cтала кульмінацією безбожного розлюднення, ситуацією реалізації крайньої форми панування рашистського суспільства над особистістю. Four reasons for actualizing the question of the essence of the individual are revealed. They clearly testify to a perverted view of the essence of the whole world, to the fact that man has not yet recognized his true, single, tri-hypostatic – spiritual-bio-social nature and has not unraveled the meaning of his main archetype – freedom-responsibility. Superficial-scientific, dialectically-invented anti-human postulates contributed to the mortification of living processes, when they were subjected to semi-conscious scientific castration, which changed consciousness and world perception in an anti-essential way, prevented the ascending understanding that it is the integral personality that is the basic free-responsible creative subject of all integral economic transformations in the life-affirming format of love and humanity. The war takes place and marks the fact that a person does not know and does not adhere to his spiritual hypostasis. Ideology as a tool for the formation of the corresponding superficial consciousness is always a social form of violence-denial of the true spiritual world, true spiritual values and motives of integral life. The formation of a scientific, unspiritual secular worldview – humanism inevitably gave rise to anti-humanity, and wars became a life-killing outcome of worldview anti-human cataclysms that kept accumulating. The clouding of human consciousness, when the idea of God turned into a discourse of inhumanity, and man began to glorify himself as an arbitrary creator and to feel almost omnipotent, to see himself as an absolute power-lover.When secular power began to blind everything divine and human, a devastating anti-human war was unleashed. It was the culmination of godless depopulation, a situation of realization of the extreme form of domination of racist society over the individual.