Захист зайнятості в умовах воєнного стану - Новак, І.М. (Вісник економічної науки України, 2022)
Метою статті є аналіз інструментів державної політики підтримки зайнятості в умовах воєнного стану та розробка пропозицій щодо їх удосконалення. Методи дослідження: діалектичний, абстрактно-логічний, індукції та дедукції, аналізу й синтезу, аналогії та порівнянь, системного, комплексного і контент-аналізу. Проаналізовано інструменти державної політики підтримки підприємств в умовах воєнного стану, зокрема щодо спрощення регулювання трудових відносин шляхом призупинення дії трудового договору. Доведено, що це створює умови для легалізації прихованого безробіття та обмежує доступ працівників до допомоги в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Показано аналогічність впливу на ринок праці чинників пандемії COVID-19 та воєнного стану. На основі аналізу міжнародного досвіду збереження робочих місць під час пандемії COVID-19, запропоновано шляхи удосконалення трудового законодавства для компенсації наслідків призупинення дії трудового договору в умовах воєнного стану. The purpose of the article is to analyze the tools of state business support policy and develop proposals for improving labor legislation to protect employment under martial law. Research methods: dialectical, abstract-logical, induction and deduction, analysis and synthesis, analogy and comparisons, system, complex and content analysis. The instruments of the state policy of supporting enterprises in the conditions of martial law are analyzed, in particular regarding the simplification of the regulation of labor relations by suspending the validity of the employment contract. It has been proven that this creates conditions for the legalization of hidden unemployment and limits workers' access to assistance in the mandatory state social insurance system. The similarity of the impact of the factors of the COVID-19 pandemic and martial law on the labor market is shown. Based on the analysis of the international experience of saving jobs during the COVID-19 pandemic, ways of improving the labor legislation are proposed to compensate for the consequences of the suspension of the employment contract in the conditions of martial law.