Стан і перспективи геокосмічних досліджень України в Антарктиці (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 29 червня 2022 р.) - Залізовський, А.В. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді наведено стислий огляд результатів досліджень за актуальним сьогодні напрямом фізики і астрономії — вивченням навколоземного космічного простору. Наголошено, що подальшому розвитку геокосмічних досліджень перешкоджає складність обслуговування вимірювальних комплексів в Антарктиці, особливо під час війни, що потребує запровадження нових організаційних форм співробітництва Національної академії наук України з Державною установою «Національний антарктичний науковий центр» МОН України, а також поглиблення співпраці із закордонними партнерами. The report provides a brief overview of the results of research in today’s relevant field of physics and astronomy — the study of near-Earth space. It was emphasized that the further development of geospatial research is connected with the complexity of maintaining measuring complexes in the Antarctic, especially during the war, which requires the introduction of new organizational forms of cooperation between the National Academy of Sciences of Ukraine and the State Institution “National Antarctic Scientific Center” of the Ministry of Education and Science of Ukraine, as well as deepening the cooperation with foreign partners.