Міжнародний туризм в умовах пандемії COVID-19: тенденції та моделювання розвитку - Саченко, М.В.; Криворучко, Д.М.; Сидорчук, Д.С. (Управління економікою: теорія та практика, 2021)
Covid-19 – сучасна пандемія 21 століття, яка змінила хід історії людства. 2019 р. пандемія збільшувала свої оберти розвитку, поширення та мутації, що в результаті відбувся негативний вплив, як на людство, країн та їхню економіку. Але вже приблизно трьох років Covid-19 став невід'ємною частиною життя людства, відповідно від неочікуваних наслідків пандемії постраждали всі сфери економічної діяльності країн та їхнього функціонування, зокрема галузь міжнародного туризму.
Міжнародна галузь, досить обширна та має багато напрямів свого розвитку, що під час пандемії вплинуло на кожен із них. Covid-19 справив неабияке вражання, особливо на малі країни, півострови та острови, що на 95% залежали від туристичного потоку й за допомогою чого існували.
В ході написання наукової роботи було розглянуто теоретичні засади та зроблено порівняльну характеристику світового ВВП, туристичні прибуття, втрата робочих місць, динаміка витрат на туризм, витрати на заходи проти Covid.
Вивчення проблематики та функціонування туризму під впливом пандемії дозволяє проаналізувати тенденції даної сфери та оцінити сучасний стан розвитку. Дане дослідження має на меті розгляд безпрецедентного впливу Covid-19 на міжнародний туризм. В процесі аналізу було з’ясовано теоретичні засади та зроблено порівняльну характеристику даних туристичного ринку світу з 2019-2021 рр. поширення пандемії. Також, розроблені розрахунки, прогнози, моделі майбутнього функціонування міжнародного туризму, що застосовані в розробці заходів, щодо удосконалення міжнародного туризму та стабільності галузі.
Та застосовано досвід зарубіжних країн, щодо боротьби впливу Covid-19 та розвитку представленої галузі. В якості підсумовування проведеного аналізу та групування ключової інформації розроблено власні рекомендації для покращення міжнародного туризму. Covid-19 is a modern pandemic of the 21st century that has changed the course of human history. In 2019, the pandemic increased its development, spread and mutation, which had a negative impact on humanity, countries and their economies. But for about three years now, Covid-19 has become an integral part of human life, with the unexpected effects of the pandemic affecting all areas of economic activity and their functioning, including international tourism.
The international industry is quite extensive and has many directions of its development, which affected each of them during the pandemic. Covid-19 made a great impression, especially on small countries, peninsulas and islands, which were 95% dependent on the tourist flow and through which they existed.
In the course of writing the scientific work, the theoretical principles were considered and a comparative description of world GDP, tourist arrivals, job losses, the dynamics of tourism spending, the cost of measures against Covid.
The study of the problems and functioning of tourism under the influence of the pandemic allows us to analyze trends in this area and assess the current state of development. This study aims to examine the unprecedented impact of Covid-19 on international tourism. In the process of analysis, the theoretical foundations were clarified and a comparative description of the data of the world tourism market from 2019-2021 on the spread of the pandemic was made. Also, calculations, forecasts, models of future functioning of international tourism have been developed, which have been used in the development of measures to improve international tourism and the stability of the industry.
However, the experience of foreign countries in combating the impact of Covid-19 and the development of the represented industry has been applied. As a summary of the analysis and grouping of key information, we have developed our own recommendations for improving international tourism.