Аналітичне оцінювання та прогнозування обсягів і структури зовнішньоекономічної діяльності в Україні - Сербіна, Т.В.; Срібний, О.М. (Управління економікою: теорія та практика, 2021)
На даний час особливої актуальності набувають проблеми підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Тому мета даного дослідження полягає в аналітичному оцінюванні та розробленні прогнозів обсягів і структури зовнішньоекономічної діяльності в Україні з використанням економіко-математичного інструментарію.
У статті встановлено, що прогнозування як ефективний інструмент планування зовнішньоекономічної діяльності підприємств дозволяє приймати обґрунтовані управлінські рішення при формуванні експортних стратегій, виявляти резерви підвищення ефективності організації міжнародної логістичної діяльності, оптимізувати структуру експортно-імпортних операцій. Це сприятиме скороченню витрат на зовнішньоекономічну логістичну діяльність і збитків за рахунок оптимізації потоків та удосконалення інформаційного забезпечення їх руху; зростання якості логістичного сервісу та рівня обслуговування споживачів, рентабельності від реалізації продукції та рівня конкурентоспроможності підприємств на міжнародних ринках збуту. At present, the problems of increasing the efficiency of foreign economic activity of enterprises are gaining special relevance. Therefore, the purpose of this study is the analytical assessment and development of forecasts of the volume and structure of foreign economic activity in Ukraine using economic and mathematical tools.
The article established that forecasting as an effective tool for planning the foreign economic activities of enterprises allows for making informed management decisions when forming export strategies, identifying reserves for increasing the efficiency of the organization of international logistics activities, and optimizing the structure of export-import operations. This will contribute to the reduction of costs for foreign economic logistics activities and losses due to the optimization of flows and improvement of information support for their movement; increase in the quality of logistics service and the level of customer service, profitability from the sale of products and the level of competitiveness of enterprises on international sales markets.