Дослідження зарубіжного досвіду сфери енергозберігаючих технологій - Смерека, С.Б. (Управління економікою: теорія та практика, 2021)
Розглядаються актуальні питання впровадження енергозберігаючих технологій різними країнами, наголошено на завданнях пріоритетного розвитку впровадження енергозберігаючих технологій, які завжди були в числі головних економічних завдань та вирішувалися проведенням відповідної політики як в рамках окремих держав та і в єдності декількох держав. Досліджено досвід впровадження енергозберігаючих технологій в Норвегії, Швеції, Данії, Німеччині, Франція, Польщі, розвиток перспективних технологій у цих країнах, їх трансформація у зростання енерговиробництва і збільшення кількості робочих місць з одночасним створенням високоефективного екологічно чистого енергетичного сектору економіки, розглянуті основні моделі реформування житлово-комунального господарства в країнах Західної Європи, які цілеспрямовано націлені на впровадження енергозберігаючих технологій. The article is devoted to topical issues of energy saving technologies in different countries, emphasizes the tasks of priority development of energy saving technologies, which have always been among the main economic tasks and solved by relevant policies within individual states and in the unity of several states. The article examines the experience of implementing energy-saving technologies in Norway, Sweden, Denmark, Germany, France, Poland, the development of promising technologies in these countries, their transformation into energy production and job growth while creating a highly efficient clean energy sector. reform of housing and communal services in the countries of Western Europe, which are purposefully aimed at the introduction of energy-saving technologies.