Стратегічне планування людиноцентриського соціально-економічного розвитку Хмельниччини - Столярова, В.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2021)
З використанням мемуарно-аналітичного огляду науково-громадської діяльності доктора економічних наук, професора Пила Василя Івановича розкрито становлення системи стратегічного планування соціально-економічного розвитку Хмельницької області. На методологічних положеннях Концепції людського розвитку наведені локалізовані на рівень Хмельниччини глобальні Цілі Розвитку Тисячоліття (ЦРТ) на період до 2015 року та Цілі Сталого Розвитку (ЦСР) на період до 2030 року. Розглянуті інформаційно-методичні аспекти економіко-статистичної оцінки ЦРТ і ЦСР за допомогою показників-індикаторів національних методик (2001 та 2012 років) виміру Індексу регіонального людського розвитку (ІРЛР). Організаційно-економічна сутність стратегічного планування соціально-економічного розвитку регіону визначена як планова діяльність регіональних органів влади щодо змін негативних тенденцій показників-індикаторів ІРЛР на позитивні шляхом впровадження відповідних заходів. Особливу увагу зосереджено на недопущення відцентровості цілей соціально-економічного розвитку регіонів від стратегій і політики соціально-економічного розвитку держави загалом. На основі прогнозних розрахунків 33-х показників-індикаторів ІРЛР Хмельницької області на 2016–2020 рр. визначені стратегічні пріоритети соціально-економічного розвитку, сформульовані 2 нові стратегічні цілі і уточнені 4 діючих, які були передбачені Стратегією регіонального розвитку, що розроблялась у 2010–2011 рр. Розкриті структури першої в Україні Регіональної програми людського розвитку Хмельниччини та 6-ти програм соціально-економічного розвитку області на 2016–2020 рр. Наведені концептуальні положення експерименту «Державне регулювання регіонального людського розвитку в адміністративній області» з визначенням повноважень обласної державної адміністрації і обласної ради в умовах децентралізації. Впровадження системи Прогнозування-Програмування-Бюджетування (ППБ) в діяльність регіональних органів влади орієнтовано на використання положень бюджетного федералізму унітарної держави (в порядку постановки). Використання складових організаційно-методичного механізму стратегічного планування зорієнтовано на досягнення узгодженості взаємодії Центру і Регіонів як єдиної соціально-економічної системи. The article with the use of a memoir-analytical review of scientific and public activities of Doctor of Economics, Professor Vasyl Ivanovych Pyla reveals the formation of a system of strategic planning of socio-economic development of Khmelnytskyi region. The methodological provisions of the Concept of Human Development present the global Millennium Development Goals (MDGs) for the period up to 2015 and the Sustainable Development Goals (SDGs) for the period up to 2030, localized at the level of Khmelnytskyi region. The information and methodological aspects of economic and statistical assessment of the MDGs and the SDGs with the help of indicators of national methods (2001 and 2012) of the Regional Human Development Index (RHDI) are considered. The organizational and economic essence of strategic planning of socio-economic development of the region is defined as the planned activities of regional authorities to change the negative trends of indicators of RHDI indicators to positive ones by implementing appropriate measures. Particular attention is paid to preventing the goals of socio-economic development of regions from the strategies and policies of socio-economic development of the state as a whole. Based on the forecast calculations of 33 indicators of RHDR of Khmelnytskyi region for 2016–2020. identified strategic priorities for socio-economic development, formulated 2 new strategic goals and clarified 4 existing ones, which were provided by the Regional Development Strategy, developed in 2010–2011. Structures of the first in Ukraine Regional program of human development of Khmelnytskyi region and 6 programs of social and economic development of the region for 2016–2020 are revealed. The conceptual provisions of the experiment «State regulation of regional human development in the administrative region» with the definition of the powers of the regional state administration and the regional council in the context of decentralization. The introduction of the Forecasting-Programming-Budgeting (FPB) system in the activities of regional authorities is focused on the use of the provisions of budgetary federalism of the unitary state (in the order of setting). The use of the components of the organizational and methodological mechanism of strategic planning is focused on achieving coherence between the Center and the Regions as a single socio-economic system.