Фінансова підтримка ревіталізації старопромислових територій: досвід Великобританії, Чехії та Туреччини - Солдак, М.О. (Управління економікою: теорія та практика, 2021)
Старопромислові території стикаються з проблемами в економічній, соціальній та екологічній сферах, які виникають унаслідок втрати традиційними галузями ринків збуту, збитковістю та припиненням виробничої діяльності, появою внаслідок процесів деіндустріалізації та реформування прав власності занедбаних територій колишнього промислового використання. Уряди країн по-різному реагують на ці виклики залежно від інституцій, створених на наднаціональному, державному та регіональному рівнях, обсягів коштів, які вони мають у своєму розпорядженні для подолання економічної, соціальної та екологічної незахищеності мешканців таких територій. У статті узагальнено світовий досвід фінансової підтримки сталого розвитку старопромислових територій та обґрунтовано рекомендації щодо можливостей їх використання для ревіталізації таких регіонів в України. Як об’єкти дослідження обрано три країни: Великобританію, Чехію та Туреччину. Рекомендації, які обґрунтовано для України, стосуються визначення критеріїв пріоритетності проєктів на основі оцінки рівня розвитку територій за зваженим індексом декількох показників, набір яких може бути адаптований до специфічних національних умов але має відображати всі складові сталого розвитку; використання можливості європейської інтеграції у сфері інновацій, науки та освіти з метою формування сучасної політики ревіталізації старопромислових регіонів; використання коштів Державного фонду регіонального розвитку на реалізацію проєктів ревіталізації старопромислових територій; активного залучення агенцій регіонального розвитку до вирішення проблемних питань ревіталізації занедбаних територій колишнього промислового використання. Old industrial territories face economic, social and environmental problems emerging from the loss of traditional industries` markets, unprofitability and discontinuation of production activities, the occurrence of abandoned territories of former industrial use as a result of de-industrialization and reform of property rights. The governments of countries respond differently to these challenges depending on the institutions created at the supranational, state and regional levels, the amount of funds they have to overcome the economic, social and environmental insecurity of the inhabitants of such territories. In the article the world experience of financial support for the sustainable development of old industrial territories is generalized and recommendations regarding the possibilities of their use for the revitalization of such regions in Ukraine are substantiated. Three countries were chosen as objects of study: the UK, the Czech Republic and Turkey. The recommendations substantiated for Ukraine relate to the definition of project priority criteria based on the assessment of the level of development of territories according to a weighted index of several indicators, the set of which can be adapted to specific national conditions, but should reflect all components of sustainable development; using the possibilities of European integration in the field of innovation, science and education to form a modern policy for the revitalization of old industrial regions; using the State Regional Development Fund for the implementation of projects for the revitalization of old industrial territories; active involvement of regional development agencies in solving problematic issues of revitalization of abandoned territories of former industrial use.