Енергетика України: ймовірні сценарії відновлення та розвитку - Кириленко, О.В.; Снєжкін, Ю.Ф.; Басок, Б.І.; Базєєв, Є.Т. (Вісник НАН України, 2022)
У статті розглянуто проблеми функціонування енергетики України, зокрема скрутний стан комунальної (муніципальної) теплоенергетики з урахуванням руйнування енергетичної інфраструктури населених пунктів, та завдання із забезпечення надійного енергопостачання житлових і громадських будівель в умовах воєнного та післявоєнного періодів. Наведено перелік пріоритетних наукових досліджень та науково-технологічних розробок, спрямованих на створення нової конкурентоспроможної науково-технічної продукції, необхідної в умовах воєнного стану для гарантування енергетичної безпеки й досягнення енергонезалежності країни та її регіонів. The article examines the problems of Ukraine’s energy sector functioning, in particular, the difficult state of communal (municipal) heat energy, taking into account the destruction of the energy infrastructure of settlements, and the tasks to ensure reliable energy supply of residential and public buildings during the war and in post-war period. A list of priority scientific research and scientific and technological developments aimed at creating new competitive scientific and technical products, necessary during martial law to maintain energy security and achieve energy independence of the country and its regions, is given.