Українська державність: історичні ретроспекції, сучасні загрози та виклики (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 31 серпня 2022 р.) - Смолій, В.А. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді зазначено, що повномасштабна війна Російської Федерації проти України не лише кардинально змінила уявлення про рівень загроз існуванню української державності та українців як нації, а й окреслила комплекс проблем, які стануть об’єктом наукового осмислення та поглиблених фундаментальних і прикладних досліджень. Саме на вивчення історичних,
правових, соціальних, моральних, цивілізаційних вимірів цієї війни і мають
бути орієнтовані подальші студії українських вчених-гуманітаріїв. The report states that the Russian Federation’s full-scale war against Ukraine not only radically changed the perception
of the level of threats to the existence of Ukrainian statehood and Ukrainians as a nation, but also outlined a complex of
problems that are to become the object of scientific understanding and thorough fundamental and applied research. Further
studies of Ukrainian humanities scientists should be focused on the study of historical, legal, social, moral, and civilizational
dimensions of this war.