Унікальні іменні кристали України природного походження - Павлишин, В.І.; Чернієнко, Н.М.; Оспіщева-Павлишин, М.А. (Вісник НАН України, 2022)
У статті стисло висвітлено мінералогію двох найпопулярніших в Україні коштовних каменів — топазу і берилу. Вони зародилися в камерних пегматитах Волині й добре репрезентовані в Музеї коштовного і декоративного каміння в смт Хорошів Житомирської області. Описано експоновані в цьому музеї іменні кристали топазу і берилу. The article briefly covers the mineralogy of the two most popular gemstones in Ukraine — topaz and beryl. They originated in the chamber pegmatites of Volyn and are well represented in the Museum of Precious and Decorative Stones in the town of Khoroshiv, Zhytomyr Region. Named crystals of topaz and beryl exhibited in this museum are described.