Використання байєсівського підходу при управлінні ризиками аварій в складних системах - Романчук, К.Г.; Стефанишин, Д.В. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Фізико-математичні науки, 2008)
Пропонується метод оцінки та управління ризиками аварій в складних системах з використанням байєсівського перетворення ймовірностей в рамках системної теорії надійності. Метод дозволяє оцінювати повний ризик аварій в складній системі як суму ризиків від відмов окремих підсистем з врахуванням особливостей структурної функції надійності системи, та ідентифікувати події, з якими пов’язуються визначальні ризики як складові повного ризику системних аварій. Поставлена задача оптимізації структури системи й мінімізації сумарного ризику аварій в системі за умов дефіциту ресурсів, що направляються на цілі забезпечення її надійності та безпеки. A method of assessment and control of accident risks at complicated systems with using of Bayes’ transformation of probabilities in the frame of system theory of reliability has been proposed. The method gives possibilities to estimate total accident risk at a complicated system as a sum of failure risks bound of subsystems with taking into account of peculiarities of structural function of reliability of the system and identify productive events in regard to risks as components of total accident risk. A problem of optimization of system structure and minimization of total accident risk at the system in condition of resources deficit intended to support system reliability and safety has been stated.