Моделювання надійності структурованого програмного забезпечення - Трунов, О.М.; Волкова, С.О. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Фізико-математичні науки, 2008)
В статті представлено та проаналізовано модель оцінювання надійності програмного забезпечення (ПЗ), що враховує властивості команди розробників та спеціалістів з тестування ПЗ, які працюють над реалізацією структурованого програмного продукту (ПП). Представлена методика дозволяє досліджувати динаміку виникнення дефектів у часі, ймовірність появи критичного дефекту, що визначає ймовірність виникнення відмови модуля ПЗ та системи в цілому, густину ймовірності виникнення відмов та ін. Сформовано функцію надійності для модуля ПЗ та системи в цілому. Приведено класифікацію типів дефектів ПЗ за складністю та представлено розрахунки коефіцієнтів, які впливають на якість та визначають надійність ПЗ. Запропоновано рекомендації щодо підвищення надійності структурованого ПП. The presented model for software reliability estimation is analyzed. The model is based on team’s individual and professional characteristics, which works on the software development and consists of developers and testers. The methodology allows investigating the dynamic of software defects in time, the probability of critical defect rising, which defines the probability of software failure, and probability density of software failure. The classification of software defect types by complexity is presented. The calculations of coefficients that define software quality and reliability are demonstrated. The software reliability function is formed. The recommendations for structured software reliability increasing are proposed.