Прогнозирование размеров пластической зоны у вершины трещины в ортотропных металлических материалах - Каминский, А.А.; Бастун, В.Н. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Викладено пiдхiд до прогнозування розмiрiв пластичної зони бiля верхiвки трiщини в ортотропних металевих матерiалах з iзотропно-кiнематичним змiцненням залежно вiд ступеня анiзотропiї. Розглянуто випадок деформацiйної анiзотропiї стосовно трiщин нормального вiдриву, поперечного та поздовжнього зсуву. Як приклад, наведено результати розрахунку довжини пластичної зони на подовженнi трiщини нормального вiдриву в матерiалi, анiзотропiя якого зумовлена змiцненням при пластичному деформуваннi шляхом одновiсного розтягу. An approach to predicting the sizes of a plastic zone near a crack tip in orthotropic metallic materials with isotropic-kinematic hardening depending on the anisotropy degree is outlined. The case of strain-hardening anisotropy as applied to the cracks of modes I, II, and III is considered. As an example, the length of the plastic zone at the continuation of a mode-I crack is analyzed depending on the degree of anisotropy caused by the hardening of a material under plastic deformation caused by a uniaxial tension.