Исследования работоспособности и эффективности эмпирического прогнозирования качественных характеристик стали на предпроектной стадии ее создания - Большаков, В.И.; Дубров, Ю.И.; Жевтило, Е.Ю. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Викладено iдеологiю синтезу спецiалiзованої експертної системи, спрямованої на iдентифiкацiю механiчних властивостей будь-якого матерiалу. Подано алгоритм синтезу цiєї експертної системи та показана його програмна реалiзацiя. Дослiдження структури, марки сталi, взятої як приклад, показали працездатнiсть та ефективнiсть запропонованої спецiалiзованої експертної системи для розв’язання чисельно незвiдних задач матерiалознавства. We present the ideology of synthesis of a specialized expert system directed to the identification of mechanical properties of a material. An algorithm of synthesis of this expert system is given, and its program realization is shown. The investigation of a structure of steel taken as an example showed the workability and effectiveness of applications of the offered expert system for the solution of numerically irreducible tasks of materials science.