Майдани та майданоподібні споруди басейну р. Броварка на Переяславщині - Вовкодав, С. (Сiверянський літопис, 2022)
Комплексне дослідження давніх систем заселення басейну р. Броварка, що на Переяславщині,
триває вже понад 15 років. Одним із його напрямків є вивчення просторових закономірностей,
метричних характеристик та конфігурації земляних споруд різного типу. Зокрема, майданів та
майданоподібних споруд. Попередній огляд джерельної бази (картографічних даних, даних дистанційного зондування Землі (далі – ДДЗ), археологічних звітів, наукової літератури тощо), а також
результати експедицій декількох останніх років дозволяли говорити про ознаки щонайменше 17
майданоподібних споруд, розташованих як у басейні р. Броварки, так і на плато моренної тераси, у
межах вододілу між останньою та р. Cупій. Під час побіжного аналізу особливостей їх розміщення вдалося зафіксувати певну диспропорцію просторового розподілу споруд у мікрорегіоні. Це переконувало в необхідності проведення подальших пошуків майданів, або місць, де вони існували раніше. Тому було проведено дослідження, мета якого полягала у виявленні зруйнованих споруд означеного типу на основі аналізу космознімків. Для реалізації поставлених завдань використані традиційні методи аналізу ДДЗ, відзнятих декількома супутниками впродовж різних сезонів, та опрацювання отриманих результатів у середовищі географічних інформаційних систем. Це дозволило виявити ознаки 31 споруди. Основні характеристики всіх відомих наразі об’єктів подано в цій публікації. В окремому переліку зазначено інформацію про географічну прив’язку, метричні дані та конфігурацію об’єктів. У результаті дослідження вдалося дійти низки важливих висновків. Зокрема,
визначено загальні тенденції просторового розподілу пам’яток у мікрорегіоні. З’ясовано, що більшість об’єктів зосереджено в межах двох скупчень, що простягалися смугами в різних топографічних зонах. Також зафіксовано наявність декількох майданних груп. Окремо подано узагальнений опис просторової конфігурації споруд. Розглянутий в публікації перелік майданів не можна вважати остаточним. Зважаючи на розвиток методів фотозйомки та удосконалення бортового фотообладнання сучасних супутників, існує постійна необхідність моніторингу результатів нових зйомок досліджуваної території. Це дає потенційну можливість виявлення нових об’єктів у подальшому. A comprehensive study of the ancient settlement systems of the Brovarka River basin in the
Pereiaslav region has been going on for over 15 years. The study of spatial patterns, metric characteristics
and configuration of earthworks of different types is one of its areas. In particular, public square and
square-like structures. Preliminary survey of the source base (cartographic data, remote sensing data of
the Earth (hereinafter DDZ), archaeological reports, scientific literature etc.), as well as the results of
expeditions over the past few years, allowed to speak about the signs of at least 17 public square
structures, which were located both in the basin of the Brovarka River and on the plateau of the moraine
terrace, within the watershed between the latter and the Supiy River. As a result of the analysis of features
of their placement it was possible to reveal a certain disproportion of spatial distribution of these
constructions in the microregion. This convinced of the need for further searches of public square, or
places where they existed before. Therefore, a study was conducted, the purpose of which was to identify
destroyed structures of this type based on the analysis of space images. To implement our tasks, we used
traditional methods of analysis of remote sensing data, captured by several satellites during different
seasons, and processing the results in the environment of geographic information systems. This revealed
signs of 31 structures. The main characteristics of all currently known objects are given in this publication
A separate list provides information about geographic location, metrics, and object configuration. As a
result of research it was possible to receive important conclusions. In particular, the general tendencies of
spatial distribution of monuments in the microregion are determined. It was found that most of the objects
are concentrated within two clusters that stretched in different topographic areas. Several site groups have
also been identified. A generalized description of the spatial configuration of buildings is presented
separately. The list of sites considered in the publication cannot be considered final. Due to the
development of photography methods and improvement of on-board photographic equipment of modern
satellites, there is a constant need to monitor the results of new surveys of the study area. This creates a
potential opportunity to discover new objects in the future.