Чернігівщина в житті Юрія Анатолійовича Пінчука - Кахерський, Ю. (Сiверянський літопис, 2022)
Мета статті полягає у дослідженні життєвого шляху, наукових звершень історика
Ю.А. Пінчука в регіональному контексті (м. Чернігів та Чернігівський край). Методологічна основа дослідження ґрунтується на базі біографічного методу, з використанням принципів історизму, науковості та системності. Наукова новизна полягає у спробі висвітлення сторінок життя Ю.А. Пінчука, які пов’язують його з Чернігівщиною, та узагальнення поглядів його учнів щодо самого дослідника. Висновки. У результаті огляду джерел із напрямів наукової діяльності Ю.А. Пінчука, які пов’язують його з Чернігівським краєм, слід зауважити, що він відіграв вагому роль у науковому житті регіону. Завдяки його наполегливій праці на ниві науки виникає таке явище як костомаровознавство. Водночас, акцентуємо, що саме Ю.А. Пінчук доклав зусиль до становлення низки дослідників в царині історичної науки, які так чи інакше пов’язані з Чернігівщиною. Важливим моментом у розвитку наукового життя міста Чернігова було заснування Ю.А. Пінчуком «Костомарівських читань», відновлення садиби М.І. Костомарова в с. Дідівці Прилуцького району Чернігівської
області і створення там музею. Усі згадані вище події стали важливою складовою життя
Ю.А. Пінчука. The purpose of the article is to study the way of life, scientific achievements of historian
Yu.A. Pinchuk in the regional context (Chernihiv and Chernihiv region). The methodological basis of the
study is based on the biographical method, using the principles of historicism, scientific and systematic.
The scientific novelty lies in the attempt to shed light on the pages of the life of Yu.A. Pinchuk, which connect
him with Chernihiv region and generalize the views of his students on the researcher himself. Conclusions.
A review of the sources that shed light on the areas of scientific activity of Yu.A. Pinchuk, which connects
him with the Chernihiv region, it should be noted that he played an important role in the scientific life
of the region. Due to his hard work in the field of science there is such a phenomenon as costume science.
In turn, we emphasize that it was Yu.A. Pinchuk who made efforts to become a number of researchers in
the field of historical science, who are somehow connected with Chernihiv region. An important moment in
the development of scientific life in the city of Chernihiv was the founding of Yu.A. Pinchuk Kostomarov
readings and the restoration of the estate of M.I. Kostomarov in the village Didivtsi Pryluky district of
Chernihiv region and the creation of a museum there. All the above events became an important part of the
life of Yu.A. Pinchuk.