Стартовий капітал для майбутніх досліджень: «Сіверщина гетьманських часів» - Павленко, С. (Сiверянський літопис, 2022)
Позитивним набутком останніх років став
оприлюднений у 2019–2022 рр. співробітниками Інституту української археографії та джерелознавства НАН
України ім. М.С. Грушевського доктором історичних наук протоієреєм Юрієм Мициком та кандидатом історичних наук Інною Тарасенко комплекс документів у чотирьох томах:
Сіверщина гетьманських часів. Т. 1. XVII ст. Збірник архівних документів /
Упоряд. о. Ю.А. Мицик, І.Ю. Тарасенко. Київ: Фоліант, 2019. 458 с.
Сіверщина гетьманських часів. Т. 2. Перша чверть XVIII ст. / Упоряд.
о. Ю.А. Мицик, І.Ю. Тарасенко. Київ: Логос, 2020. 602 с.
Сіверщина гетьманських часів. Т. 3. 1726–1740 / Упоряд. о. Ю.А. Мицик,
І.Ю. Тарасенко. Київ: Логос, 2020. 334 с.
Сіверщина гетьманських часів. Т. 4. 1741 – кінець ХVІІІ ст. / Упоряд.
о. Ю.А. Мицик, І.Ю. Тарасенко. Київ–Чернігів: SCRIPTORIUM, 2022. 358 с.