Культ Олександра Невського на теренах Гетьманської держави як ідеологічний маркер російської експансії у 1710–1720-х рр. - Філіпова, Г. (Сiверянський літопис, 2022)
Метою статті є аналіз відображення процесу російської експансії стосовно Гетьманської
України протягом 1710–1720-х рр. крізь призму становлення культу святого князя Олександра Невського (Олександра Ярославича). Наукова новизна полягає в тому, що дослідження окреслених подій є актуальною потребою для сучасної української історичної науки, адже подібність (в тому числі й генетична) деяких процесів, що мали місце на початку XVIII ст., до тих, що відбуваються
зараз, відкриває шляхи до більш ефективного спротиву російській інформаційній експансії. Розуміння витоків імперської пропаганди, основні положення якої сформувалися в часи правління Петра І,
дає змогу більш вдумливо поглянути на українсько-російське протистояння не лише у військовій та
економічній, а й в ідеологічній сфері. Основним результатом дослідження є встановлення взаємозв’язку між витоками офіційного вшанування Олександра Невського та агресивним зовнішньополітичним курсом Московського царства на шляху його перетворення на Російську імперію протягом першого двадцятиліття XVIII ст., а також відображення цього процесу в реаліях Гетьманщини.
Тож у статті проведено аналітичний розгляд основних аспектів реалізації культу Олександра Невського в культурному, релігійному, політичному житті Росії часів правління Петра І та становлення імперського самодержавства. Виводиться пряма залежність між поширенням вшанування зазначеного святого та виникненням відповідних храмових посвят на Стародубщині з адміністративною та господарською діяльністю на землях північної Гетьманщини князя О. Меншикова, чиїм святим покровителем був Олександр Невський. Summary. The purpose of the research is to analyze the mapping of the process of Russian expansion
in Hetman Ukraine in 1710–1720s in the formation of the cult of the holy Prince Alexander Nevsky
(Alexander Yaroslavich). The scientific novelty lies in the fact that the study of the outlined phenomena
and events is an urgent need for modern Ukrainian historical science. The main reason for this updating is
the relationship, including genetic, of some processes of the beginning of the XVIII c. and those that are
happening today. Understanding the way of formulating the origins of Russian imperial propaganda, the
main provisions of which were formed during the reign of Peter I, allows for a more thoughtful look at the
Ukrainian-Russian confrontation not only in the military and economic, but also in the ideological field.
The main conclusions of the study is finding the relationship between the origins of the official veneration
of Alexander Nevsky and the aggressive foreign policy of the Moscow kingdom towards transforming it into
the Russian empire during the first twenty years of the XVIII c., as well as reflecting this process on the
realities of Hetman State. An analytical review of the main aspects of the realization of the cult of Alexander
Nevsky in the cultural, religious, political life of Russia during the reign of Peter I and the formation of
imperial autocracy was carried out. A direct relationship has been derived between the spread of the cult
(the emergence of appropriate temple ordinations in Starodub regiment) and the administrative and economic
activities on the lands of the northern Hetman State of Prince Alexander Menshikov, whose patron
saint was Alexander Nevsky.