Олександр Довженко. Народження нового драматургічного жанру - Матющенко, А. (Сiверянський літопис, 2022)
Спираючись на висвітлення у вітчизняній гуманітаристиці теми творчих стосунків та взаємовпливів реформатора вітчизняного театру Леся Курбаса та кінорежисера й кінодраматурга
Олександра Довженка, автор статті, полемізуючи зі своїми попередниками, переходить до розгляду розбіжностей між функціонуванням слова й зображальних засобів на сцені та на екрані. Аналізуючи певні ключові відмінності між драмою та сценарієм, між талантом театрального режисера та режисера кіно й кінодраматурга, простежує процес народження такого нового драматургічного жанру як сценарій у творчій лабораторії кіномайстра Олександра Довженка. Based on the coverage of the creative relations and mutual influences of the reformer of the domestic
theater Les Kurbas and the film director and dramaturg Oleksandr Dovzhenko in the domestic humanities,
the author of the article, arguing with his predecessors, proceeds to consider the differences between the
functioning of words and visual media on the stage and on the screen. Analyzing certain key differences
between drama and script, between the talent of a theater director and a film director and a film dramatist,
it traces the process of birth of such a new dramatic genre as the script in the creative laboratory of the
film master Oleksandr Dovzhenko.