Цистеїн як інгібітор корозії сталі у кислих середовищах - Ткаленко, Д.А.; Вишневська, Ю.П.; Бик, М.В.; Присяжний, В.Д. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Отримано новi та проаналiзовано наявнi лiтературнi данi про процеси комплексоутворення; розвинено новi принципи вибору iнгiбiторiв корозiї металiв з високою захисною здатнiстю. На прикладi цистеїну показано застосовнiсть концепцiї вибору iнгiбiторiв за здатнiстю утворювати малорозчиннi металоорганiчнi комплекси з iонами металу, що розчиняється, а також застосовнiсть запропонованої концепцiї для пояснення електрохiмiчної i корозiйної поведiнки залiза в розчинах сiрчаної кислоти з домiшками цистеїну. Дану концепцiю можна використовувати для цiлеспрямованого вибору екологiчно чистих iнгiбiторiв. The new and available information about the processes of complex formation used for the development of new approaches to the selection of metal corrosion inhibitors with high protective ability is analyzed. By the example of cysteine, it is proposed to choose the inhibitors which form little soluble metalloorganic complexes with cations of dissolving metals. With the presented conception, the features of the electrochemical and corrosive behavior of Fe in sulfuric solutions which contain cysteine are explained. The considered approach is useful in the purposeful choice of corrosion inhibitors, especially those which are environmentally safe and accessible.