Подєбрадське повсякдення Євгена Чикаленка (1925–1929) - Зубко, О. (Сiверянський літопис, 2022)
Метою цього наукового дослідження є критичний розгляд побутового життя Євгена Харламовича Чикаленка впродовж 1925–1929 рр, як основи розуміння його внутрішнього світу та потреб
на еміграції, його зв’язків із зовнішнім соціальним й культурним оточенням, з максимальним дистанціюванням від ідеологічних оцінок. Методологія дослідження спирається на принципи конкретно-історичного, проблемно-хронологічного підходів, об’єктивності та цілісності, а також на використання методів аналізу та синтезу. Наукова новизна полягає у відображені «іншого» – повсякденного життя українського емігранта, яке проходило поза політичними, національними, економічними та культурними подіями.
Подєбрадський період життя Євгена Чикаленка складає всього чотири роки, впродовж яких
він болісно вирішує питання соціально-професійної адаптації, а заодно й житлове питання, питання харчування, одягу, взуття. Якось намагається зберегти здоров’я. Та головне: усі свої «подєбрадські» поневіряння ретельно занотовує в «Щоденник». Тому, саморефлексії Чикаленка щодо зниження його суспільно-соціальної вагомості в еміграційному колі та елементарного задоволення щоденних потреб (забезпеченість їжею, одягом і житлом, спілкуванням) вимальовували оригінальний візерунок останніх років його життя, де переважали ті або інші кольори й напівкольори. The purpose of this research is a critical examination of Yevhen Kharlamovych Chikalenkoʼs everyday
life during 1925–1929, as a basis for understanding his inner world and needs for emigration, his connections
with the external social and cultural environment, with maximum distancing from ideological assessments.
The research methodology is based on the principles of specifically-historical, problematically-chronological
approaches, objectivity and integrity, as well as the use of methods of analysis and synthesis. The
scientific novelty lies in the reflected «other» – the everyday life of a Ukrainian emigrant, which took place
outside of political, national, economic and cultural events.
The Podebrad period of Yevhen Chikalenkoʼs life is only four years, during which he painfully solves
the issue of social and professional adaptation, and with it – the issue of housing, food, clothing, and footwear.
Somehow he is trying to keep his health. But the main thing: he carefully notes all his «podebrad»
wanderings in the «Diary».
Therefore, Chikalenkoʼs self-reflections regarding his social inferiority during emigration and elementary
satisfaction of daily needs (food, clothing and shelter, communication) outlined the original pattern of
the last years of his life, with a preference for certain colors and semi-colors.