Типизация морских устьев рек Украины - Миньковская, Р.Я. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
На пiдставi аналiзу чинникiв гирлоутворення виконано типiзацiю 59 морських гирл рiчок України, згiдно з якою всi гирловi областi рiчок пiдроздiляються залежно вiд їх структури на п’ять типiв. The typification of 59 marine estuaries of Ukraine is executed on the basis of the analysis of mouth forming factors, in accordance with which all mouth river regions are subdivided into 5 types depending on their structure.