Электрохимическое исследование антиоксидантных свойств мелатонина - Шаповал, Г.С.; Кузнецова, Т.Ю.; Соловьев, В.В.; Кругляк, О.С. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Методами iмпульсної вольтамперометрiї та iмпедансометрiї дослiджено властивостi нейрогормону мелатонiну. Встановлено зниження висоти хвиль гiдроксильних радикалiв i пероксиду водню, а також негативний зсув потенцiалу хвилi кисню пiд впливом мелатонiну. Аналiз отриманих даних дозволяє зробити припущення щодо механiзму антирадикальної та антиокиснювальної активностi мелатонiну, а також щодо можливостi утворення комплексу останнього з молекулярним киснем. Properties of a neurohormone, melatonin, have been studied by the methods of pulse voltammetry and impedancemetry. A decrease in the current of hydroxyl radicals and hydrogen peroxide waves and a negative shift in the oxygen wave potential under the influence of melatonin have been observed. The analysis of the obtained results gives the opportunity of getting the concept of the antiradical and antioxidant activity of melatonin. The same results indicate the possibility of the formation of a complex between melatonin and molecular oxygen.