Кальцієзалежний вплив саліцилової кислоти і пероксиду водню на активність супероксиддисмутази колеоптилів пшениці - Колупаєв, Ю.Є.; Карпець, Ю.В.; Мусатенко, Л.І. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджували вплив екзогенних салiцилової кислоти (СК — 10 мкМ) i пероксиду водню (10 мМ) на активнiсть супероксиддисмутази (СОД) колеоптилiв пшеницi та їх теплостiйкiсть. СК i пероксид водню iстотно пiдвищували активнiсть СОД. Такi ефекти повнiстю нiвелювалися передобробкою колеоптилiв iнгiбiтором бiосинтезу бiлка циклогексимiдом i блокатором кальцiєвих каналiв верапамiлом. Зроблено висновок про кальцiєзалежне посилення синтезу СОД пiд впливом СК i пероксиду водню. Пiдвищення теплостiйкостi рослинних об’єктiв пiсля обробки цими сполуками може бути пов’язане з попередньою активацiєю ними антиоксидантних ферментiв. The influence of exogenous salicylic acid (SA — 10 μM) and hydrogen peroxide (10 mM) on the superoxide dismutase (SOD) activity of wheat coleoptiles and their heat resistance have been studied. SA and hydrogen peroxide essentially increased the SOD activity. Such effects were completely levelled by the pretreatment of coleoptiles with the inhibitor of protein biosynthesis, cycloheximide, and the blocker of calcium channels, verapamil. It is drawn the conclusion about the calciumdependent intensifying of SOD synthesis under the influence of SA and hydrogen peroxide. The increase of heat resistance of plant objects after the treatment with these compounds can be related to the preliminary activation of antioxidative enzymes by them.