Електрохімічне відновлення оксигеновмісних сполук вольфраму в розплавленій евтектичній суміші хлоридів кальцію та натрію - Омельчук, А.О.; Медвежинська, О.В. (Доповіді НАН України, 2022)
На основі аналізу результатів вольтамперометричних досліджень поведінки монокристалічного вольфрамового і рідкого галієвого катодів у розплаві евтектичної суміші хлоридів натрію та кальцію, які містять WO₃ або CaWO₄, а також складу продуктів, які утворюються на катоді за різних значень потенціалу електролізу, встановлено, що необхідною умовою електрохімічного відновлення оксигеновмісних сполук вольфраму є потенціостатичний електроліз, який забезпечує сумісний розряд катіонів натрію та кальцію. Оксигеновмісні сполуки вольфраму відновлюються не лише електричним струмом, але й натрієм та кальцієм, які
виділяються на катоді під час електролізу. Як вихідну сполуку для відновлення рекомендовано використовувати вольфрамат кальцію. Продуктом відновлення є дрібнокристалічний вольфрамовий порошок. Based on analysis of the results of voltammetric studies of the behavior of single crystalline tungsten and liquid
gallium cathode, which contains WO₃ or CaWO₄, in the melt of a eutectic mixture of sodium and calcium chlorides
and also by the composition of products that are formed at the cathode at different electrolysis potentials,
it was found that the necessary condition for the electrochemical reduction of oxygen-containing tungsten compounds
is potentiostatic electrolysis, which provides a compatible discharge of sodium and calcium cations. Oxygen-
containing tungsten compounds are reduced not only by electric current, but also by sodium and calcium,
which are released at the cathode during electrolysis. It is recommended to use calcium tungstate as a starting
material for reduction. The reduction product is a fine-grained tungsten powder.