Про причини острівної локалізації букових лісів на східній межі ареалу - Мельник, В.І. (Доповіді НАН України, 2022)
Букові ліси є унікальним природним надбанням Європи. Особливу цінність становлять букові ліси Волино-Подільської височини, розміщені поблизу східної межі ареалу Fagus sylvatica L. Вони відзначаються високою
генетично обумовленою продуктивністю, засухо- та морозостійкістю і є унікальними осередками біологічного
різноманіття. Букові ліси внесено до Зеленої книги України, а низка рідкісних та зникаючих видів рослин, що
в них зростають, — до Червоної книги України. Актуальною проблемою є розробка наукових засад охорони
острівних букових лісів України. Цікавим з теоретичного погляду є питання про причини острівної локалізації
букових лісів на Волино-Подільській височині. Острівна локалізації букових лісів поблизу східної межі ареалу
пов’язана з невідповідністю умов атмосферного та ґрунтового зволоження Волино-Подільської височини екологічним потребам букових сходів. У літній період відбувається інтенсивна втрата вологи і в зв’язку з цим
елімінація сходів. Лише в специфічних умовах повітряного та ґрунтового зволоження на найбільш підвищених
ділянках рельєфу, де в середньому в рік випадає на 90—120 мм або на 15—20 % опадів більше, ніж на прилеглих
територіях, мікрокліматичні умови сприятливі для росту і розвитку сходів. Лише в таких умовах можлива
неперервна зміна поколінь у популяціях бука і, відповідно, їх існування поблизу східної межі ареалу. Оскільки
з 3—5 річного віку у бука лісового інтенсивно формується система додаткових коренів, зона ґрунтового живлення в них не обмежується поверхнею ґрунту. Висаджені в цьому віці дерева добре ростуть і розвиваються на едафотопах, на яких існування букових сходів без постійного забезпечення їх вологою неможливе. Тому, на відміну від букових лісів природного походження, культури буків зростають в широкому діапазоні лісорослинних умов Волино-Поділля. Враховуючи цінність генофонду Fagus sylvatica поблизу східної межі його ареалу,
доцільно збільшувати площу букових культур із насіння місцевої репродукції в межах ареалу виду та поза ним. Beech forests in uncial natural heritage of Europe. Beech forests of Wolhynian-Podolian Upland, located near the
Eastern limite of Fagus sylvatica L. range, are especial valuable. They could be interesting for forestry since they
differ by the high, genetically determined productivity, frost and drought resistant. Some rare species of the flora
of beech forests of Wolhynian-Podolian Upland are listed in the Red Data Book of Ukraine. As uncial cente of
biological diversity lowland beech forest are included to Green Data Book of Ukraine. An actual problem in the
development of a scientific foundation of the conservation of beech forests of Wolhynian-Podolian Upland under
the global warming condition. Controversial and one of the most interesting in theoretical sense is the question
about the causes for the insular localization of beech forests near Eastern limit of range in Wolhynian-Podolian
Upland. Insular localization of beech forests near Eastern limit of the range in Wolhynian-Podolian Upland is
connected with the inconsistent atmospheric and soil humidity condition to the ecological needs of beech seedlings.
In forest-steppe zone of Ukraine surfaces of all types of soils even often short droughts become deprived of
moisture necessary for seedlings growth and development. In the summer period there is a loss of moisture and,
in that regard seedlings elimination. Only in specific conditions of atmospheric and soil humidity on the most
elevated areas of relief, where on average per year are falls on 90-100 mm or 15-20 % of precipitation more than
in the surrounding areas, microclimatic conditions are favorable for continuous growth and development for
beech seedlings. Only in such conditions are possible continuous change of the generation of beech threes and
relatively existents of the beech forests near Eastern limit of the range. So far as, from 3-5-age the systems of additional
roots in Fagus sylvatica are formed continuous, the zone of soil nourishment is not limited to surface
layer of soil. Planted trees of that age are grown well in edaphotopes, where existence of beech seedlings without
watering is impossible. In this connection, unlike natural beech forests, beech cultures are grown in large range of
habitats in Wolhynian-Podolian Upland. Given the value of gene pull of Fagus sylvatica near Eastern limit of the
range, it is advisable to increase the area of beech forest cultures within and beyond it natural range.