Функції і поліноми Лагерра—Келі - Макаров, В.Л.; Макаров, С.В. (Доповіді НАН України, 2022)
Виникнення поліномів Лагерра–Келі пов’язане з розв’язуванням задачі Коші для абстрактного однорідного
еволюційного рівняння дробового порядку з необмеженим операторним коефіцієнтом A. З використанням зображення її розв’язку через операторну функцію Міттаг-Леффлера із заміною оператора A його перетворенням Келі A =(I −q)⁻¹q і подальшим розкладом у ряд за степенями q одержується базова формула методу
перетворення Келі. Коефіцієнтами цього ряду є функції Лагерра–Келі. Оскільки метод перетворення Келі належить до експоненціально збіжних методів і в ряді випадків є ефективнішим порівняно з існуючими методами
з точки зору алгоритмічної реалізації, дослідження функцій Лагерра–Келі є важливою і актуальною задачею.
У статті досліджені основні властивості функцій Лагерра–Келі та пов’язаних із ними поліномів. Знайдено явний вигляд цих функцій та рекурентні формули двох типів (з інтегральним членом і без нього), які
вони задовольняють. Доведено, що поліноми Лагерра–Келі не задовольняють тричленне рекурентне співвідношення, а отже, не утворюють ортогональну систему. Вони також не є розв’язками диференціальних рівнянь скінченних порядків зі змінними поліноміальними коефіцієнтами, незалежними від степеня полінома. Вивчено ряд властивостей нулів поліномів Лагерра–Келі. З використанням засобів комп’ютерної алгебри
Maple знайдено асимптотичну поведінку досліджуваних функцій, що є дуже важливим для обґрунтування
експоненціальної швидкості збіжності методу перетворення Келі. The origin of the Laguerre–Kelly polynomials is related to the solution of the Cauchy problem for an abstract
homogeneous evolutionary equation of a fractional order with an unbounded operator coefficient A. Using the
representation of its solution through the Mittag-Leffler operator function with the replacement of the operator
A by its Kelly transform A = (I −q)⁻¹q and the subsequent expansion into a power series of q, the basic formula
of the transform method is obtained. The coefficients of this series are the Laguerre–Kelly functions.
Since the Kelly transform method is exponentially convergent and in some cases more efficient than existing
methods (in terms of the Kelly algorithmic implementation), the study of the Laguerre–Kelly functions is an
important and relevant problem. The main properties of the Laguerre–Kelly functions and related polynomials
are investigated. An explicit form of these functions and recurrent formulas of two types (with and without an
integral term) which they satisfy are found. It is proved that the Laguerre–Kelly polynomials do not satisfy the
three-term recurrent relation and therefore do not form an orthogonal system. Moreover, they are not the
solutions of finite-order differential equations with variable polynomial coefficients independent of the degree of
the polynomial. A number of properties of zeros of the Laguerre–Kelly polynomials are studied. Using the
computer algebra system Maple, we explore the asymptotic behaviour of these functions, which is very important
for substantiating the exponential convergence rate of the Kelly transform method.