Наближений метод визначення змін у витратних характеристиках течії крові у великій коронарній артерії, зумовлених появою її патологічної звитості. Теорія та експериментальна перевірка - Борисюк, А.О. (Доповіді НАН України, 2022)
Розроблено наближений метод, який дозволяє кардіологам із прийнятною для них точністю та швидкістю визначати кількісні зміни у витратних характеристиках течії крові у великих коронарних артеріях, що спричиняються появою патологічної звитості останніх, а також встановлювати гемодинамічну значущість цих змін лише за даними відповідної коронарографії. Цей метод ґрунтується на заміні течій крові у початково нормальній і в подальшому патологічно звитій великій коронарній артерії відповідним чином осередненими течіями, і подальшому знаходженні шуканих витратних характеристик досліджуваних течій через характеристики відповідних осереднених течій. Розроблений метод є фактично неінвазивним, дозволяє виключати з розгляду ряд однакових факторів для початково нормальної і в подальшому патологічно звитої ділянки досліджуваної коронарної артерії, і дає можливість визначати шукані витратні характеристики течії крові у будь-який момент після проведення коронарографії. Крім того, він не пов’язаний з вирішенням складних технічних проблем, а також не потребує спеціального обладнання, спеціальної фахової підготовки та значних фінансових і часових затрат. Метод пройшов попередню експериментальну перевірку, результати якої дозволили кардіологам рекомендувати його до відповідного клінічного застосування. An approximate method was developed to allow cardiologists to find (with acceptable precision and speed) both quantitative changes in the blood flow characteristics of interest in larger coronary arteries, caused by the appearance of their pathological tortuosity, and a hemodynamic significance of those changes based on the data taken from the appropriate coronary angiographies only. It is based on replacement of blood flows in the originally healthy and subsequently pathologically tortuous larger coronary artery with the appropriately averaged ones, and subsequent computation of the flows’ characteristics of interest in terms of the corresponding averaged flows’ characteristics. The method actually is non-invasive, allows one not to take account of a number of identical factors for the originally healthy and subsequently pathologically tortuous segment of the investigated artery, and gives one the possibility to determine the blood flow characteristics of concern at any time after carrying out a coronarography. In addition, it is not associated with solving complicated technical problems, and does not require special facility to be used, special professional training and significant financial and temporal expenses. The method was successfully tested in a laboratory experiment, after that recommended by cardiologists for the corresponding clinical application.