Склад та антиоксидантні властивості екстрактів Deschampsia antarctica É. Desv. з різних місцезростань Морської Антарктики - Лагута, І.В.; Ставинська, О.М.; Кузема, П.О.; Аніщенко, В.М.; Іванніков, Р.В.; Парнікоза, І.Ю.; Пороннік, О.О.; Мирюта, Г.Ю.; Кунах, В.А. (Доповіді НАН України, 2022)
Досліджено склад і антиоксидантні властивості екстрактів, вилучених із рослин Deschampsia antarctica
É. Desv., зібраних у регіоні Аргентинських островів — півострова Київ (Морська Антарктика). Склад
екстрактів вивчено методами високоефективної рідинної хроматографії та мас-спектрометрії з матричноактивованою лазерною десорбцією/іонізацією; антиоксидантні властивості досліджено методом Фоліна—Чокальтеу та DPPH-тесту. Встановлено, що основними класами речовин, які містяться в екстрактах, є поліфенольні сполуки, зокрема флавоноїди, гідроксикоричні та гідроксибензойні кислоти. Підтверджено, що флавоноїди переважно представлені глікозидами лютеоліну; склад та кількість фенольних сполук залежить
від генотипу рослини, місця походження та умов навколишнього середовища. Виявлено, що загальний вміст
поліфенолів у досліджених екстрактах знаходиться в діапазоні 4,33—10,93 мг/г сирої сировини; найбільшу
кількість активних речовин містять екстракти, вилучені з рослин острова Україна, а найменшу — з острова
Дарбу. Результати антиоксидантних досліджень показали, що екстракти виявляють високу антирадикальну активність і здатні за 60 хв інгібувати понад 50 % DPPH радикалів. Одержані дані щодо складу поліфенолів
у рослинах Deschampsia antarctica É. Desv. можуть слугувати маркером для моніторингу кліматичних змін. The composition and antioxidant properties of extracts from Deschampsia antarctica É. Desv. plants collected at
different northern islands of Maritime Antarctica were studied. The composition of the extracts was studied
using high performance liquid chromatography and mass spectrometry with matrix-assisted laser desorption/
ionization; antioxidant properties were studied using Folin-Ciocalteu method and DPPH test. Polyphenolic
compounds, in particular flavonoids, hydroxycinnamic and hydroxybenzoic acids, were found to be the main
classes of substances present in the extracts. It has been confirmed that flavonoids are predominantly represented
by luteolin glycosides; the composition and amount of phenolic compounds being dependent on the plant
genotype, place of origin and environmental conditions. The total polyphenol content in the studied extracts
was found to be in the range of 4.33-10.93 mg per 1 g of raw material. The highest concentration of active substances
was typical for the extracts from plants of the Ukraine Island (the largest of Berthelot Islands), and the
lowest one — from plants of the Darboux Island. The results of antioxidant studies have shown that the extracts
have high antiradical activity and are able to inhibit more than 50 % of DPPH radicals in 60 min. The data on
the composition of polyphenols in Deschampsia antarctica plants can further serve as a marker for monitoring the climate change.