Закономірності формування фосфатів лантану із фосфатно-молібдатних розплавів - Теребіленко, К.В.; Шнюков, С.Є.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2022)
Встановлено, що характер кристалоутворення в розплавах системи K—P—Mo—La—O—F визначається
співвідношенням K/Mo та P/Mo. Встановлено області кристалізації каркасного LaPO₄ та K₃La(PO₄)₂ зі структурою арканіту. Показано, що ключовим фактором утворення складнооксидних сполук рідкісноземельних елементів з комбінованих молібдато-фосфатних розплавів є співвідношення K/Mo. У вихідному розчині-розплаві, якщо K/Mo = 0,5 ÷ 1,0, формуються ортофосфати LnPO₄, що характеризуються каркасною структурою на основі LnO₇/LnO₈; а якщо K/Mo = 1,5 ÷ 2,5, утворюються подвійні ортофосфати складу K₃Ln(PO₄)₂ з острівцевою структурою. It is established that the nature of crystal formation in the melts of the K–P–Mo–La–O–F system is determined
by the ratio K/Mo and P/Mo. Crystallization fields of framework LaPO₄ and K₃La(PO₄)₂ with arcanite
structure have been established. It is shown that the key factor in the formation of complex oxide compounds
of rare earth elements from combined molybdate-phosphate melts is the K/Mo ratio in the initial solution —
melt: at K/Mo = 0.5 ÷ 1.0 LnPO4 orthophosphates are formed, characterized by a framework structure of on
LnO₇/LnO₈; and at K/Mo = 1.5 ÷ 2.5, double orthophosphates of the composition K₃Ln(PO₄)₂ with an island
structure are formed.