Біосинтез наночастинок срібла з антибактеріальним ефектом проти Micrococcus luteus — збудника нозокоміальних інфекцій - Смірнов, О.Є.; Зелена, П.П.; Юмина, Ю.М.; Калиновський, В.Є.; Таран, Н.Ю.; Швартау, В.В. (Доповіді НАН України, 2022)
Розвиток технологій зеленого синтезу створює ефективні інструменти для синтезу наноматеріалів,
що забезпечує зменшення негативного впливу хімічних і фізичних методів, а також зниження ризиків
нанотехнологій. У статті запропоновано біосинтез наночасток срібла з антибактеріальною активністю
проти Micrococcus luteus — опортуністичного збудника, що здатен викликати нозокоміальні інфекції, за допомогою водного екстракту плодів гострого перцю чилі (Capsicum annuum L.) сорту Теджа. Біосинтезовані
наночастинки досліджували за допомогою спектроскопії в УФ та видимій частині спектра, розміри
та морфологію наночастинок фіксували методом сканувальної електронної мікроскопії. Встановлено
ефективність біосинтезованих наночастинок проти росту і розвитку Micrococcus luteus. Green synthesis technologies offer effective tools for creating nanomaterials, which reduces the negative impact
of chemical and physical methods to decrease the risks of nanotechnology. The manuscript proposes the biosynthesis
of silver nanoparticles with antibacterial activity against Micrococcus luteus — an opportunistic pathogen
that can cause nosocomial infections with aqueous extract of hot chili (Capsicum annuum L.) variety Teja. Studies
of biosynthesized nanoparticles were performed by UV-Vis spectroscopy, the size and morphology of nanoparticles
were recorded by scanning electron microscopy. The effectiveness of biosynthesized nanoparticles
against the growth and development of Micrococcus luteus has been established.