Внешнесферная ассоциация тиосульфатных комплексов серебра с катионами натрия в карбамидных растворах - Стезерянский, Э.А.; Гурьянова-Доскоч, И.А.; Омельчук, А.А. (Украинский химический журнал, 2011)
Образование внешнесферного ассоциата тиосульфатного комплекса серебра с катионом натрия в карбамидных растворах изучено методом вольтамперометрии (вращающийся дисковый электрод). Растворы содержали 1 ммоль×л⁻¹ AgClO₄, 25 ммоль×л⁻¹ Na₂S₂O₃, 1 моль×л⁻¹ карбамида и разное количество перхлората натрия (CNa⁺ 0.05—1.00 моль×л⁻¹). Карбамид введен для изменения структуры водного раствора и сольватации ионов. Определены величины константы устойчивости внешнесферного ассоциата NaAg(S₂O₃)₂²⁻ в карбамидном растворе (K = 25.0 ± 2.4) и констант скоростей его образования (k₁ = 102 с⁻¹) и распада (k₂ = 0.25 с⁻¹). Утворення зовнішньосферного асоціату тіосульфатного комплексу срібла з катіоном натрію в карбамідних розчинах вивчено методом вольтамперометрії (обертовий дисковий електрод). Розчини містили 1 ммоль×л⁻¹ AgClO₄, 25 ммоль×л⁻¹ Na₂S₂O₃, 1 моль×л⁻¹ карбаміду та різну кількість перхлорату натрію (CNa⁺ 0.05—1.00 моль×л⁻¹). Карбамід уведений для зміни структури водного розчину і сольватації іонів. Визначено величини константи стійкості зовнішньосферного асоціату NaAg(S₂O₃)₂²⁻ у карбамідному розчині (K = 25.0 ± 2.4) і констант швидкостей його утворення (k₁ = 102 с⁻¹) і розпаду (k₂ = 0.25 с⁻¹). The formation of outer-sphere associate of silver thiosulfate complex with sodium cation in carbamide solutions has been studied by the voltammetric method (rotationg disk electrode). The solutions contained 1 mmol×L⁻¹ AgClO₄, 25 mmol×L⁻¹ Na₂S₂O₃, 1 mol×L⁻¹ carbamide and different amounts of sodium perchlorate (CNa⁺ 0.05—1.00 mol× L⁻¹). Carbamide was added to change the structure of aqueous solution and to solvate ions. Stability constant values of the outer-sphere associate NaAg(S₂O₃)₂²⁻ in a carbamide solution (K = 25.0 ± 2.4) and rate constant values of its formation (k₁ = 102 s⁻¹) and decomposition (k₂ = 0.25 s⁻¹) have been determined.