Развитие нормативной базы определения себестоимости продукции промышленных предприятий как фактор повышения её конкурентоспособности - Иванов, Ю.Б.; Орлова, А.Ю. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2010)
Надано аналіз змін нормативної бази визначення собівартості продукції промислових підприємств України за період із 1990 р. Розкрито основні недоліки «Положення (стандарту) бух-галтерського обліку 16 «Витрати». Показано, що як завищення собівартості продукції порівняно з дійсною, так і її заниження не дозволяють підприємству ефективно керувати цінами в умовах економічної кризи, що значно підсилила цінову конкуренцію. Запропоновано методичний підхід до розрахунку запасу конкурентоспроможності продукції на конкретному ринку. Ключові слова: собівартість, виробнича собівартість, продукція, витрати на виробництво, конкурентоспроможність. Дан анализ изменений нормативной базы определения себестоимости продукции промышленных предприятий Украины за период с 1990 г. Вскрыты основные недостатки «Положения (стандарта) бухгалтерского учёта 16 «Затраты». Показано, что как завышение себестоимости продукции по сравнению с действительной, так и её занижение не позволяют предприятию эффективно управлять ценами в условиях экономического кризиса, значительно усилившего ценовую конкуренцию. Предложен методический подход к расчету запаса конкурентоспособности продукции на конкретном рынке. Ключевые слова: себестоимость, производственная себестоимость, продукция, затраты на производство, конкурентоспособность. The grounds are given why there is a sharp increase in risks of techogenous troubles in the communal life-support systems. This is explained by decrepit and breakdown communication networks and increasing depreciation of equipment. To overcome the crisis situation, the conception of systematic measures is offered. Keywords: housing and communal facilities, life-supporting systems, communication networks, water supply, heat supply, technogenous troubles.