Взаємодія компонентів в системі Tb—Mn—In при 870 К - Демчина, М.Є.; Белан, Б.Д.; Маняко, М.Б.; Аксельруд, Л.Г.; Петрашко, А.; Качоровські, Д.; Каличак, Я.М. (Украинский химический журнал, 2011)
Методами рентгенофазового та рентгеноструктурного аналізів вперше досліджено взаємодію компонентів у системі Tb—Mn—In та побудовано ізотермічний переріз діаграми стану при 870 К у повному концентраційному інтервалі. Існування тернарних сполук у системі виявлено лише на розрізі 0.333 ат.ч. тербію: TbMn₁.₆₄₋₁.₀₅In₀.₃₆₋₀.₉₅ (структурний тип MgZn₂, просторова група P63/mmc, а = 0.56530(3) – 0.5759(1), с = 0.92403(3) – 0.9353(2) нм); TbMn₀.₉₂In₁.₀₈ (структурний тип MgCu₂, просторова група Fd-3m, а = 0.7863(2) нм); TbMn₀.₈₆₋₀.₅₈In₁.₁₄₋₁.₄₂ (структурний тип AlB₂, просторова група P6/mmm, а = 0.4846(2), с=0.3556(1) нм). Бінарна сполука TbMn₂ (структурний тип TbFe₂, просторова група R-3m) розчиняє 0.10 ат.ч. індію (а = 0.54096(1) – 0.55912(2), с = 1.32214(3) – 1.36199(5) нм). Проведено вимірювання магнітних властивостей сплавів складу TbMn₁.₉₀In₀.₁₀ та TbMn₁.₇₇In₀.₂₃ з області твердого розчину в інтервалі температур 1.7—400 К та у магнітних полях до 5 Т. Методами рентгенофазового и рентгеноструктурного анализов впервые исследовано взаимодействие компонентов в системе Tb—Mn—In и построено изотермическое сечение диаграммы состояния при 870 К в полном концентрационном интервале. Существование тернарных соединений в системе обнаружено только на разрезе 0.333 ат.дол. тербия: TbMn₁.₆₄₋₁.₀₅In₀.₃₆₋₀.₉₅ (структурный тип MgZn₂, пространственная группа P63/mmc, а = 0.56530(3)—0.5759(1), с = 0.92403(3)—0.9353(2) нм); TbMn₀.₉₂In₁.₀₈ (структурный тип MgCu₂, пространственная группа Fd-3m, а = 0.7863(2) нм); TbMn₀.₈₆₋₀.₅₈In₁.₁₄₋₁.₄₂ (структурный тип AlB₂, пространственная группа P6/mmm, а = 0.4846(2), с = 0.3556(1) нм). Бинарное соединение TbMn₂ (структурный тип TbFe₂, пространственная группа R-3m) растворяет 0.10 ат.дол. индия (а = .54096(1)—0,55912(2), с = 1.32214(3)—1.36199(5) нм). Проведены измерения магнитных свойств сплавов TbMn₁.₉₀In₀.₁₀ и TbMn₁.₇₇In₀.₂₃ в области твердого раствора в температурном интервале 1.7—400 К и в магнитных полях до 5 Т. The isothermal section of the Tb—Mn—In phase diagram at 870 K has been constructed by means of X-ray phase and X-ray single crystal analyses in the full concentration range for the first time. It was revealed existence of ternary compounds only along the section of 33.3 % at. Tb in the Tb—Mn—In system: TbMn₁.₆₄₋₁.₀₅In₀.₃₆₋₀.₉₅ (ST MgZn₂, SG P63/mmc, а=0.56530(3)—0.5759(1), с=0.92403(3)—0.9353(2) nm); TbMn₀.₉₂In₁.₀₈ (ST MgCu₂, SG Fd-3m, а=0.7863(2) nm); TbMn₀.₈₆₋₀.₅₈In₁.₁₄₋₁.₄₂ (ST AlB₂, SG P6/mmm, а=0.4846(2) с=0.3556(1) nm). Binary compound TbMn₂ (ST TbFe₂, SG R-3m) dissolve 10 % at. In (а=0.54096(1)—0.55912(2), с=1.32214(3)—1.36199(5) nm). Magnetic measurements of two compounds TbMn₁.₉₀In₀.₁₀ and TbMn₁.₇₇In₀.₂₃ were carried out in the temperature range 1.7—400 K and in magnetic fields up to 5 T.