Уреґулювання збройного конфлікту на сході України крізь призму масової свідомості донеччан на підконтрольній території (2014–2021 рр.) - Бенчук, В.; Трофимович, В. (Український історичний журнал, 2022)
Мета дослідження – на основі джерельної бази охарактеризувати бачення жителів
підконтрольної частини Донеччини, до моменту повномасштабного російського вторгнення,
шляхів уреґулювання збройного конфлікту. Методологія спирається на принципи
історизму, науковості, авторської об’єктивності, системності, всебічності, критичного аналізу
джерел, а також на використання загальнонаукових (аналіз, порівняння, синтез, узагальнення)
та міждисциплінарних (соціологія) методів. Наукова новизна одержаних результатів
визначається тим, що вперше у вітчизняній і закордонній історіографії розглянуто, яким
чином донеччани, котрі проживали на підконтрольній території, прагнули вирішити питання
досягнення миру на Донбасі. Висновки. Збройна аґресія РФ проти України у 2014 р.
призвела до тимчасової окупації окремих районів Донецької та Луганської обл. Опинившись
у стані війни, місцеві жителі прагнули досягнення швидкого миру. Ця проблема була однією
з найважливіших у суспільно-політичному дискурсі. Донеччани відкидали воєнні засоби,
віддаючи перевагу дипломатичним заходам. Проте якщо у 2015 р. більшість респондентів
прагнули миру за будь-яку ціну, то в наступні роки ця частка значно зменшилася, натомість
зросла кількість прихильників досягнення вреґулювання на певних умовах. The purpose of the study is to characterize the vision of residents of certain districts of
Donetsk region, controlled by the Ukrainian authorities, until the full-scale invasion of the Russian
Armed Forces into Ukraine, ways to resolve the armed conflict. The research methodology is based on
the principles of historicism, scientific, authorial objectivity, systematicity, comprehensiveness, critical
analysis of sources, as well as the use of general scientific (analysis, comparison, synthesis, generalization)
and interdisciplinary (sociology) methods. The scientific novelty of the obtained results is determined
by the fact that for the first time in domestic and foreign historiography it is considered how Donetsk
residents living in the controlled territory sought to solve the problem of achieving peace in Donbas.
Conclusions. Russia’s armed aggression against Ukraine in 2014 led to the temporary occupation of
certain districts of Donetsk and Luhansk regions. In this situation, the locals began to strive for peace.
This problem was one of the most important in the socio-political discourse. Thus, Donetsk residents
completely rejected military means, relying on diplomatic measures. However, if in 2015 the majority of
respondents sought peace at any cost, today this share has fallen significantly and increased the number
of supporters of its achievement under certain conditions.