Трансформація процесів морально-психологічного забезпечення російської армії в контексті підготовки до збройного вторгнення в Україну (2013 – початок 2022 рр.) - Гула, Р.; Передерій, І. (Український історичний журнал, 2022)
Здійснено аналіз розвитку і трансформації структур морально-психологічного
забезпечення російської армії на етапі безпосередньої підготовки до повномасштабного
збройного вторгнення в Україну. Мета статті – висвітлити загальні тенденції та особливості
структурних змін інституцій морально-психологічного забезпечення збройних сил
РФ і змістовне наповнення їх діяльності у 2013–2022 рр. Методологія дослідження
спирається на принципи об’єктивності й історизму, що передбачають вивчення окремих
явищ і процесів в їх розвитку і тісному зв’язку з системою відповідних суспільно-політичних
відносин. Наукова новизна. Вперше в історіографії проведено дослідження
процесів реформування структур виховної роботи сучасної російської армії, а також
здійснено оцінку ефективності результатів їх діяльності в період безпосередньої підготовки
до відкритої війни з Україною. Стверджується, що перманентний характер реформ
здебільшого призводив до розбалансування системи військового виховання та створення
концепцій, які базувалися переважно на напрацюваннях радянських політорганів.
Водночас свідомо іґнорувалося впровадження новітніх елементів морально-психологічного
забезпечення за досвідом провідних держав світу. Процесами виховання у ЗС РФ
у цей час керували переважно представники командної ланки управління зі своєрідним
баченням завдань морально-психологічного забезпечення. Це спричиняло консервацію
та застій виховного процесу на основі суміші радянської концепції Другої світової війни
з примітивно-фундаменталістською інтерпретацією канонів православ’я. Апробація у
процесі виховання особового складу ідеології рашизму дозволила сформувати чисельний
прошарок адептів нового світогляду. Провал першого етапу так званої «спецоперації»
дозволяє зробити попередні висновки щодо вкрай низького рівня результативності
роботи органів військового управління російської армії та інших силових структур із
морально-психологічного забезпечення готовності особового складу виконувати бойові завдання за призначенням. The article analyzes the development and transformation of the structures of moral
and psychological support of the Armed Forces of the Russian Federation at the stage of their
direct preparation for a full-scale armed invasion on 24.02.2022, their activities in 2013–2022.
The research methodology is based on the fundamental principles of objectivity and historicism,
which involve the study of individual phenomena and processes in their development and close
connection with the system of relevant socio-political relations. Scientific novelty. For the first
time in historiography, a study of complex processes of reforming the educational structures of
the modern Russian army was conducted, as well as an assessment of the effectiveness of their
activities during the period of direct preparation of the Russian military leadership to open an
open war with Ukraine. The main conclusions state that the permanent nature of the reforms
mostly led to an imbalance in the system of military education and the creation of concepts that
were based mainly on the work of Soviet political bodies. At the same time, the introduction of
the latest elements of moral and psychological support in the experience of the world’s leading
states was deliberately ignored. The processes of education in the RF Armed Forces at this time
were led mainly by representatives of the command level with a unique vision of the tasks of moral
and psychological support. This guaranteed the conservation and stagnation of the educational
process on the basis of a strange mixture of the Soviet mythological concept of the World War II
with the most primitive fundamentalist interpretation of the canons of Orthodoxy. Approbation
in the process of educating the personnel of the RF Armed Forces of the ideology of racism
allowed to form a sufficiently large layer of adherents of the new ideology. But the failure of the
first stage of the so-called “special operation” allows us to draw preliminary conclusions about the
serious miscalculations of the organization of the military administration of the Russian army and
other law enforcement agencies to morally and psychologically ensure the readiness of personnel
to perform combat missions.