Факторы развития регионов Украины в процессе трансформации экономики страны - Кухарская, Н.А. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2010)
Виявлено наростання дивергенції регіонів України за рядом показників їх економічного розвитку. Доведено, що посилення рівня інтенсивності експортної діяльності є одним із ключових чинників збільшення валового регіонального про¬дук¬ту і, унаслідок цього, підвищення економічного зростання регіонів України у процесі транс¬фор¬мації. Ключові слова: валовий регіональний продукт, промислове та сільськогосподарське виробництво, інвестиції, експорт, дивергенція. Выявлено нарастание дивергенции регионов Украины по ряду показателей их экономического развития. Доказано, что усиление уровня интенсивности экспортной деятельности является одним из ключевых факторов увеличения валового регионального продукта и, вследствие этого, повышения экономического роста регионов Украины в процессе трансформации. Ключевые слова: валовой региональный продукт, промышленное и сельскохозяйственное производство, инвестиции, экспорт, дивергенция. The paper shows the growth of the Ukrainian regions divergence exposed by indexes of their economic development. It has been proved that strengthening of the level of export activity intensity is one of the key factors of increase of the gross regional product and, hereupon, the increase of the Ukrainian regions economic growth in the process of transformation. Keywords: gross regional product, industrial and agricultural production, investments, export, divergence.