Використання російською армією транспортних комунікацій в умовах Першої світової війни (на прикладі Тернопільської ґубернії) - Зуляк, І.; Кліш, А. (Український історичний журнал, 2022)
Мета дослідження ґрунтується на аналізі використання російською окупаційною
армією транспортних комунікацій у Тернопільській ґубернії в умовах Першої світової війни.
Методологія базується на принципах історизму, системності, науковості, локальної історії,
модерних теоретико-методологічних засадах, комплексному аналізу архівних джерел російських
окупаційних військових структур і цивільних адміністрацій. Наукова новизна. Охарактеризовано
використання російськими військами транспортних комунікацій у Тернопільській ґубернії під час
Першої світової війни. Висновки. Використання російською окупаційною армією транспортних
комунікацій у Тернопільській ґубернії в умовах Першої світової мало надзвичайно важливе
значення, поєднуючи інтереси фронту й тилу, забезпечуючи масове перевезення військ, продовольства,
фуражу, боєприпасів, вугілля тощо. Від злагодженої та дієвої транспортної інфраструктури
залежало своєчасне задоволення потреб фронту, відповідно й результати бойових дій. Загалом усі
транспортні комунікації перебували у задовільному стані, однак при масовому переміщенні обозів
та артилерії, без постійного нагляду, вони виходили з ладу. У зв’язку з обмеженням континґенту
дорожніх служб, не було змоги відремонтувати всі шляхи сполучення одночасно. Відновлювальні
роботи проводили відповідні дорожні загони, військовополонені й місцеві жителі, контрольовані
поліцією, на умовах кругової поруки. Залучення місцевого населення до підтримки комунікацій
у належному стані призводило до зловживань як повітової, так і ґубернської влади, пов’язаних із
кількістю працівників, обсягом виконаних робіт, виплатою коштів тощо. The aim of the study is based on the analysis of the use of transport communications
in the Ternopil province by the Russian army during the World War I. The research
methodology is based on the principles of historicism, systematics, science, local history, modern
theoretical and methodological principles, comprehensive analysis of archival sources of Russian
occupation military structures and civilian administrations. Scientific novelty. The use of
transport communications in the Ternopil province by the Russian army during the World War I
is described. Conclusions. The Russian occupation army used transport communications during
the World War I was extremely important, combining the interests of the front and rear, providing
mass transportation of troops, food, fodder, ammunition, coal and more. Timely satisfaction of
the needs of the front and, accordingly, the results of hostilities depended on a coordinated and
efficient transport infrastructure. In general, all transport communications were in a satisfactory
condition, but during the mass movement of convoys and artillery, without constant supervision,
they were destroyed. Due to the limited number of road services, it was not possible to repair all
roads at once. The repairs were carried out by the relevant road detachments, prisoners of war
and local residents on a circular guarantee basis, which was monitored by the police. Involving
local people in the maintenance of transport communications in good condition has led to abuses
by both county and provincial authorities related to the number of people, the amount of work
performed, the payment of funds, and so on.