Вплив природи розчинника на структурні параметри макромолекул полівінілпіролідону - Левицький, В.Є.; Ганчо, А.В.; Моравський, В.С.; Суберляк, О.В. (Украинский химический журнал, 2011)
Проведено віскозиметричні дослідження водних і спиртових розчинів полівінілпіролідону з метою встановлення впливу природи розчинника, температури та молекулярної маси полімеру на конформаційні перетворення макромолекул. Встановлено структурні параметри макромолекул та їх залежність від температури, природи розчинника та молекулярної маси полівінілпіролідону. Определены такие структурные параметры ПВП в растворе, как коэффициент набухания, размер статистического сегмента и количество мономерных звеньев в сегменте в зависимости от температуры, молекулярной массы и природы расторителя. Установлены значения коэффициентов К и a по уравнению Марка–Куна–Хаувинка и константы Хаггинса для ПВП в водных и спиртовых растворителях, а также растворах натриевого жидкого стекла. Показано, что структурные параметры макромолекул ПВП в протонодонорных растворителях можно регулировать в широких пределах, изменяя температуру и природу растворителя. The structural parameters of PVP macromolecules in solution: swelling coefficient, size of statistical segment, number of monomers units in a segment, depending on a temperature, molecular mass and nature of solvent are determined. Values of К and a of Marc–Kun–Hauvink’s equation, also Huggins constant value for PVP in water, alcoholic solvents and sodium liquid glass solutions are defined. It is set that structural parameters of PVP macromolecules in proton-donor solvents in wide ranges possible to regulate by the temperature and nature of solvent.