Масс-спектрометрия (MALDI) макробициклических трисдиоксиматов железа (II) - Шульга, C.В.; Севериновская, О.В.; Варзацкий, О.А.; Покровский, В.А.; Волков, C.В. (Украинский химический журнал, 2011)
Методом MALDI MS исследованы особенности ионизации ряда макробициклических трисдиоксиматов железа (II) (клатрохелатов). Зарегистрирован эффект образования псевдомолекулярных ионов клатрохелатов в результате ион-молекулярной ассоциации с катионами щелочных металлов, предложено применение ион-образующих добавок к традиционно используемым матрицам, что позволило получить спектры веществ, не ионизирующихся в обычных матрицах. Рассмотрены особенности ионизации комплексов, содержащих различные функциональные группы в присутствии ион-образующих добавок. Методом MALDI MS виявлено особливості іонізації макробіциклічних трисдиоксиматів заліза (II) у взаємозв’язку з природою замісників. Встановлено, що катіонний комплекс іонізується шляхом гетеролітичної дисоціації іонної пари. Для клатрохелатів з донорними замісниками характерно утворення молекулярного іона шляхом одноелектронного окиснення до М⁺, а основним процесом для дигалогензаміщених клатрохелатів є утворення іон-молекулярних асоціатів з однозарядними катіонами. Спектри у негативній області реєстрації іонів малоінформативні. Гексахлорзаміщений клатрохелат не утворює катiонів ні шляхом окиснення, ні за рахунок асоціації. Але, на відміну від клатрохелатів з донорними замісниками, він дає інформативний спектр у негативній області реєстрації іонів, де спостерігається продукт його одноелектронного відновлення М–. Показано можливість застосування тетрафенілборатів лужних металів в якості матриць та іон-утворюючих добавок для MALDI MS, що є ефективним для дослідження речовин, які важко іонізуються. Розроблено методику для MS досліджень металокомплексів з акцепторними замісниками із застосуванням йон-утворюючих реагентів. The peculiarities of ionization process of macrobicyclic tris-dioxymates of iron (II) considering the influence of substituents have been emerged by MALDI mass spectroscopy technique. It was found that the cationic complex is ionized by heterolytic dissociation of the ion pair. The formation of the molecular ion by one-electron oxidation to M⁺ is characteristic for clathrochelates with donor substituents. For di-halogen substituted clathrochelates the main process is the formation of ion-molecular associates with single-charged cations. The spectra of negative ions are not informative. Hexahalogen-substituted clathrochelates do not form cations nighther by oxidation nor by association. But unlike clathrochelates with donor substituents, they have informative spectra in the range of negative ions, where one-electron reduction products М– are registered. We developed technique for MS study of metal complexes with acceptor substituents using ionizing additives and showed the possibility of application of tetraphenilborates salts of alkali metals as matrices and ionizing additives for MALDI MS for the study of hardlyionized compounds.