Вивід узагальненого рівняння Ленгмюра і його застосування для опису гідратації активних центрів Мn-кліноптилоліту - Тарасевич, Ю.И.; Аксененко, Е.В.; Поляков, В.Е. (Украинский химический журнал, 2011)
Предложено обобщение уравнения изотермы Ленгмюра для описания изотермы адсорбции в системе, в которой существует несколько типов адсорбционных центров, при допущении, что на каждом центре может адсорбироваться не более одной молекулы и взаимодействие между молекулами, адсорбированными на различных центрах, отсутствует. Уравнение применено к экспериментально измеренной изотерме адсорбции воды на активных центрах — ионах Mn²⁺, локализованных в 8- и 10-членных каналах структуры клиноптилолита. Запропоновано узагальнення рівняння ізотерми Ленгмюра для опису ізотерми адсорбції в системі, в якій існують кілька типів адсорбційних центрів, у припущенні, що на кожному центрі може бути адсорбовано не більше однієї молекули, і взаємодія між молекулами, адсорбованими на різних центрах, відсутня. Рівняння застосовано до експериментально виміряної ізотерми адсорбції води на активних центрах — іонах Mn²⁺, локалізованих у 8- і 10-членних каналах структури кліноптилоліту. The generalised Langmuir isotherm equation is proposed for the description of adsorption isotherm in the system which consists of several types of adsorption centres, assuming that each centre can accommodate at most one molecule, and the molecules adsorbed on different centres do not interact with each other. The proposed equation is applied to the experimental adsorption isotherm of water on the active centres — Mn²⁺ ions localised in the 8- and 10-member channels of the Clinoptilolite structure.